Nejoblíbenější dětská jména jsou Jakub a Eliška

Mezi dětmi narozenými v lednu bylo i tento rok nejvíce Jakubů a Elišek. Rodiče dali svým potomkům 517 různých chlapeckých a 619 dívčích jmen.

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Nejoblíbenější chlapecká jména v lednu 2016 byla Jakub, Jan a Tomáš, nejoblíbenější dívčí jména Eliška, Tereza a Anna. „Jan, Jakub a Tomáš jsou na prvních místech nepřetržitě od ledna 1999. U dívek se za tu dobu vystřídalo už devět jmen. Nejdříve byla 13krát za sebou vítězkou Tereza. V posledních letech se už třikrát podařilo vyhrát Elišce. V lednu 2014 bylo nejoblíbenější dívčí jméno Anna,“ hodnotí dlouhodobý vývoj Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.DAVID-DRÁBEK-1-malá-na-web

Z lednových statistik se dají zjistit i nejčastější jména rodičů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Kateřina, otcové pak Jan, Petr a Martin. Pouze Jan se probojoval mezi první trojici jak u chlapců, tak u otců. „Dědění jmen je výrazně častější u chlapců. Zděděné jméno má každý šestý, mezi dívkami každá 25. Při pojmenování dcer jsou rodiče mnohem kreativnější. Je to znát i z celkových přehledů, kdy se ve 20 nejoblíbenějších jménech od ledna 1999 objevilo celkem 36 různých dívčích a jen 27 chlapeckých jmen,“ říká Tomáš Chrámecký z odboru vnější komunikace ČSÚ.

Kromě celkového vítězství bylo jméno Jakub nejoblíbenější i v krajích, a to v deseti z nich. Ve dvou krajích vyhrál Jan, v jednom Ondřej a Matěj. Zajímavostí je Královéhradecký kraj, kde se s Jakubem o první místo dělí Antonín, který v celorepublikovém žebříčku skončil až na 19. místě. U děvčat byly v krajích nejčastěji první Eliška (šestkrát), Anna (čtyřikrát) a Tereza (třikrát). Na vítězství dosáhla také Natálie (Ústecký kraj) a Adéla (Pardubický kraj). Z celkových výsledků se vymyká Karlovarský kraj, kde se na prvním až třetím místě srovnala Barbora, Kristýna a Laura, tedy jména, která jsou v celkovém pořadí na 11. až 13. místě.

Kromě jmen obvyklých či oblíbených zaznamenali statistici v letošním lednu i některá netradiční jména, ať už staročeská, nebo cizokrajná. Z chlapeckých je to například Barnabáš, Dalimil, Diviš, Mikeš, Attila, Geralt, Lionel, Jeroným Iskandar nebo Taigo Ryu. V lednu se u nás také narodila Adléta, Aleška, Josefa, Klotylda, Adel, Aurelie, Rihana, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.

Jaká jsou nejčastější jména na Chebsku se podívejte zde: http://zivechebsko.cz/2016/03/24/nove-narozenych-deti-mezirocne-pribylo/