Františkolázeňské muzeum ožije Radostí z hor

Již tento pátek otevře Městské muzeum Františkovy Lázně poslední letošní výstavu. Své obrazy a keramiku představí klienti sociálně terapeutických dílen Domova Maxov pod názvem Radost z hor. 0000000Barevná%20radost malá

„Díla několika autorů přibližují nálady, pocity a sny dospělých mužů s mentálním postižením. Vypovídají o vidění světa, touze po rodině, harmonii, přátelství či okouzlení přírodou nebo technikou, které mnozí neumějí vyjádřit slovy,“ uvedla kurátorka výstavy Irena Michaláková. „Pánové nevystavují příliš často, ale jejich obrazy bývají rozebrány již během vernisáže. Nenechte si proto ujít zahájení výstavy 23 září v 16 hodin ve výstavním sále muzea,“ sdělila Irena Michaláková.

Výstava je prodejní a kromě obrazů a keramiky budou v prodeji i další výrobky z Domova Maxov – svíčky, korálky, košíky, tkané výrobky, tašky s motivy vystavených obrazů atd. Vše bude za autorské, tedy velmi příznivé, ceny.

„Všichni autoři se již několik měsíců na svůj velký výlet do Františkových Lázní těší. Na vernisáži budou přítomní a bude to prý velká slavnost. Tak jim pomozme vytvořit krásnou atmosféru, kterou si jistě zaslouží,“ doplnila kurátorka výstavy.

Čestným hostem vernisáže bude Františka Barborka Pošmourná, která před dvěma lety vydala knihu svých deníků. Její kouzelné povídání bude číst herečka Západočeského divadla v Chebu Jarmila Šimčíková. S hudebním dárkem vystoupí žákyně ZUŠ Járy Cimrmana ve Františkových Lázních – Magdalenka Brašovská.

„Vedení Městského muzea se rozhodlo vzdát se provize z prodeje a plně tak podpořit vystavující umělce. Těší nás, že se můžeme podílet na této výstavě, která bude jistě velkým zážitkem pro všechny, kteří budou ve výstavní síni podporovat dobrou věc,“ doplnila dokumentátorka muzea Petra Polívková.

0000000Barevná%20radost