Fototapiserie jsou k vidění na Seebergu

Babí léto a textilní tapiserie, to je nové název výstavy na hradě Seeberg. Ze spolupráce Josefa Vitáka a Josefa Sazama vzešlo zajímavé dílo fototapisérie, k vidění ale budou i netkané tapisérie. Tuto zajímavou prodejní výstavu mohou návštěvníci zhlédnout od soboty 3. září až do 7. listopadu.plakát muzeum 1

 

O autorech:

Josef Sazama se narodil v Klatovech v roce 1949. Dětství strávil v rodných Pocínovicích. Po obecné škole šel do Brna na střední průmyslovou školu textilní. Chtěl na školu výtvarnou, ale nebylo mu přáno.  Po praxi v továrně přesto vytvořil ve Státním výzkumném ústavu textilním v Liberci atelier nových textilních technik, v němž desítky předních českých i zahraničních kumštýřů tvořila díla od miniatur po monumenty, ať už to byly opony, divadelní a televizní scény atd. Na tom se podílel technicky i realizačně.

Po zániku SVÚT, kde pracoval 30 let, pokračuje ve výtvarné práci v dílnách Střední průmyslové školy textilní v Liberci. Za všechna ta léta již téměř 40x vystavoval samostatně nebo s dcerou Ivanou. Vystavoval jak v tuzemsku, tak i za oceánem a jeho díla jsou i po Evropě.

S fotografem Josefem Vitákem jsem se seznámil před více než 2 roky a vystavujeme nyní již po šesté i práce společné, tak jak uvidíte na výstavě nebo v katalogu.

Josef Viták se narodil v Turnově v roce 1944, vystudoval SPŠ strojní a Technickou universitu v Liberci, obor textilní stroje. Pracoval jako konstruktér, výzkumný a vývojový pracovník v oborech sklářské a poté textilní stroje.

Pak založil a přes 20 let provozoval soukromou firmu se specializací konstrukce a stavba strojů pro různé obory činnosti.

Fotografování bylo a je jeho zálibou. Vystavoval na několika regionálních výstavách.

Společně jsme se sešli a zkusili použít fotografii jako základ textilního obrazu. A tak vznikly fototapiserie a i ty, vedle klasických tapiserií vám představíme na právě připravené výstavě.plakát muzeum záťí výstava