Oživme Prameny, vesnici, která téměř zanikla!

Obec Prameny u Mariánských Lázní, mediáně známá jako nejzadluženější vesnice v České republice, od pátku 12. do 21. srpna hostí jedinečnou akci „Oživme Prameny!“. Celý týden bude přímo v obci tvořit skupina sochařů, malířů, architektů a etnologů, a to v teoretické rovině i přímo fyzicky ve formě drobných zásahů a uměleckých děl. Nachystán je souběžně bohatý a rozmanitý program pro veřejnost – koncerty, performance, autorská čtení, taneční vystoupení, přednášky, vernisáže, výstavy a diskuze. Vystoupí například Dominik Zezula (Děti mezi reprákama), Space Love nebo mladí básníci z Bezejmenné generace. Organizátorem celého projektu je spolek Obnova obce Prameny. 

Sudetská obec Prameny se nachází deset kilometrů od Mariánských Lázní a v posledních šedesáti letech si prošla krušnými časy. Kromě vyhnání původní německy mluvicí populace došlo v roce 1947 k záboru obce do vojenského výcvikového prostoru – za krátkou dobu pod děly československé armády padla většina domů v obci včetně kostela a došlo zde k rozvrácení veškerých vazeb a tradic. Z půvabného historického městečka tak zbylo poměrně neutěšené torzo se sto obyvateli, které dnes sužují velké dluhy. Prameny však stále mají co nabídnout. Nacházejí se uprostřed nádherné panenské přírody CHKO Slavkovský les, nedaleko světových lázní, v kraji s jedinečnou atmosférou, léčivým vodním bohatstvím a nejčistším vzduchem v celé republice.

Cílem akce Oživme Prameny je oživit obec jak dlouhodobě, tak krátkodobě, ukázat ji v jiném světle a předvést ji veřejnosti jako místo stále trochu opomíjené, ale rozhodně hodné návštěvy.

Celý týden od 12. do 21. srpna bude v obci pracovat skupina studentů architektury, etnologie, antropologie a několik malířů a sochařů – letošních diplomantů z pražské Akademie výtvarných umění. Architekti budou ve svých projektech zpracovávat vize budoucí podoby zdevastovaných a nefunkčních veřejných prostorů, pokusí se najít jejich potenciál ve vztahu k místním obyvatelům i návštěvníkům. Etnologové budou spolu s místními hledat jejich vztah k místu a představu toho, jak by obec jednou mohla vypadat. Skupina sochařů si vytyčila za cíl obnovit historickou křížovou cestu k ruině kaple Panny Marie. Využijí několik dochovaných sloupků zastavení, které doplní novými dle vlastního návrhu.

Účastníci akce budou ubytování v budově historické radnice a převážná část kulturních akcí pro veřejnost se odehraje na bývalé návsi, kde do 50.let stával kostel a řada nejvýznamnějších domů obce. Dnes plocha připomíná spíše neudržovanou louku, symbolicky k ní proto bude opět obrácena pozornost.

Již v pátek 12. 8. zahájíme i kulturní program pro veřejnost a to filmovou projekcí filmu Konec srpna v hotelu Ozon. Československý film z roku 1966 režiséra Jana Schmidta líčí svět po atomové katastrofě a natáčel se v kulisách zdevastované krajiny vojenského prostoru Doupov, tedy v místě velice podobném Pramenům a jejich okolí.

V následujícím týdnu proběhne celá řada dalších kulturních akcí. V sobotu 13. 8. se můžete těšit na zajímavé přednášky a koncert Dominika Zezuly (Děti mezi reprákama). V neděli 14. 8. pak na autorská čtení básní členů skupiny Bezejmenná generace a promítání filmů studentů FAMU, které uvede studentka režie Tereza Vejvodová. V úterý 15. 8. hostíme návštěvu studentek pražských konzervatoří a HAMU, které přímo v Pramenech nacvičí taneční improvizaci Rozpohybované místo. K závěru týdne program vygraduje koncerty písničkáře The Most Naked Man a DJ Oozluma. Přijet do Pramenů se rozhodně vyplatí i v poslední sobotu 20. 8., protože právě v tento den proběhne představení všech projektů, které v Pramenech za týden vznikly. Vernisáže a prezentace završí jedinečný koncert dua Space Love, tedy vizuální umělkyně AKA 47 a DJ Voodoo. Projekce i hudba vznikne přímo na místě v Pramenech. Program celého festivalu najdete na www.ozivmeprameny.cz

Vstupné na všechny kulturní akce je dobrovolné. Ubytování v Pramenech je možné v penzionu Prameny nebo se stanem – po celý týden bude na vyhrazeném místě v obci možné zdarma stanovat. Penzion Prameny zajistí pro zájemce snídaně, obědy, večeře i veškeré potřebné hygienické zázemí.

 

PROGRAM FESTIVALU:

změna programu vyhrazena

Pondělí 15.8.

21:30 FAMU uvádí

/pásmo studentských filmů/

Úterý 16.8.

20:00 Rozpohybované místo

 /taneční vystoupení/

21:30 Eliáš Urban, Mikuláš Tichý

 /autorské čtení s hudebním

          doprovodem/

Středa 17.8.

18:00 představení konceptů

studentů architektury

veřejnosti, diskuze

21:00 Nová Bába

/koncert/

Čtvrtek 18.8.

20:00 Pantomima

/vysoupení studentů HAMU/

22:00 FAMU uvádí

/pásmo studentských filmů/

Pátek 19.8.

21:30 The Most Naked Man

 /koncert/

22:30 DJ Oozlum /koncert/

Sobota 20.8.

14:00 pouť po instalacích sochařek
z pražské AVU

17:00 vernisáž obrazů malířů z AVU

18:00 prezentace vizí studentů

architektury a etnologie

21:00 Space Love /koncert/

 

Neděle 21.8.

14:00 výstava studentských prací