Ještě jste nevyzkoušeli tartaletky? Tak nastal pravý čas to napravit. Tartaletka je vlastně takový malý dortík, který se dělá z různých druhů těst, plní se rozmanitými náplněmi, a co se týká velikostí, fantazii se meze neklade. Výborné jsou z listového těsta připravované za tepla (ty si připravíme příště), ale také ty z křehkého těsta plněné lehkým krémem z mascarpone a čerstvým ovocem. Recept nepatří k nejrychleji připraveným, ale trocha času za tu dobrotu stojí.
Na těsto budeme potřebovat:
150 gramů hladké mouky
40 gramů moučkového cukru
1 vanilkový cukr z pravé vanilky
100 gramů másla – Nenahrazujeme tukem, důležitá je chuť másla a křehkost, která díky máslu vznikne
1 žloutek
Krém:
1 smetana ke šlehání
100 gramů mascarpone
1 ztužovač šlehačky
cukr podle chuti
Ovoce podle chuti – jahody, borůvky, maliny …..
Těsto připravíme tak, že změklé máslo smícháme s cukrem. Pak přidáme žloutek, špetku soli a opět promícháme. Přisypeme mouku a těsto pořádně zpracujeme, nesmí se lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme tak hodinu v lednici odpočívat. Mezi tím si připravíme formičky. Velikost volíme podle vlastní fantazie. Recept je připravený ve formách – košíčcích – o průměru 6 centimetrů. Formičky vysypeme moukou a těsto do nich vtlačíme v slabší vrstvě, několikrát propíchneme, dáme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 120 °C, a to na cca 35 minut. Upečené vlažné dortíky vyklopíme z formiček a necháme zchladnout. Krém si připravíme tak, že smetanu se ztužovačem vyšleháme do požadované tuhosti. Mascarpone vyšleháme s cukrem podle chuti a po částech přimícháme macarpone. Vychladlé dortíky plníme krémem a zdobíme ovocem.