České dráhy vylepšují přes dvě stě toalet v rychlících a expresech

Přes dvě stovky toalet ve více než stovce osobních vozů používaných v rychlících a expresech dostává nový vzhled. Stěny jsou nově polepovány pestrými tapetami připomínajícími interiér koupelen nebo lesní krajinu. Projekt navazuje na anketu uspořádanou cestujícími v loňském roce, kdy mohly cestující vybírat z několika návrhů.    nové toalety ve vlacích

„Na základě ankety mezi cestujícími jsme pro vylepšení toalet vybrali tapetu s námětem koupelny s vyobrazením dlaždiček, ručníků a dalšího vybavení domácí koupelny ve dvou barevných variantách a jeden motiv s lesní krajinou,“ říká ředitel odboru obchodu osobní dopravy ČD Jiří Ješeta.

Při instalaci tapet dochází také k hloubkovému čištění prostor a k doplnění inventáře WC buňky. To celkově přispěje k vyšší kvalitě cestování. Všechny vybrané vozy jsou přitom moderního typu s uzavřeným systémem WC.

„Obnovu toalet provádíme celkem v pěti typech osobních vozů, které dnes nasazujeme na rychlíky a expresní spoje. Cestující se s novým designem toalet mohou setkat na rychlících Cheb – Plzeň – Praha, Linz – České Budějovice – Praha, Trutnov – Hradec Králové – Praha a také ve vlacích EuroCity a InterCity z Prahy do Bratislavy a dále do Maďarska nebo ve vybraných spojích z Prahy na severní Moravu,“ doplnil Jiří Ješeta. První dvě desítky vozů již úpravami prošly a během několika nadcházejících měsíců dojde k dokončení této etapy úprav.

Vylepšení vzhledu toalet různobarevnými tapetami se věnují také zahraniční železnice, např. v Rakousku, Švýcarsku, Německu nebo ve Francii. Uplatňují se tam různé náměty, jako jsou horská krajina, modrá obloha s mraky, citrusovníky nebo interiér imitující koupelnu.

TZ a FOTO – ČD