Záchranáři doporučují několik pravidel, aby bylo koupání bezpečné

Právě zranění při koupání patří k častým rizikům během letních činností. Platí obecné pravidlo, že vstupovat do vody by se mělo s opatrností a už vůbec neskákat tam, kde není vidět nebo kde dobře vodní plochu neznáme. Záchranáři doporučují několik pravidel, která by se měla při letním koupání dodržovat:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  1. Nechoďte se koupat sám. Nikdy nevíte, co se může stát.
  2. Do vody nechoďte těsně po jídle – to znamená s plným žaludkem. Po konzumaci většího množství jídla počkejte minimálně jednu hodinu. Nepijte alkohol.
  3. Neplavte do blízkosti plavidel a plavební dráhy, po které jezdí lodě a čluny.
  4. Nechoďte plavat, když jste unavení nebo rozpálení.
  5. Neplavte a neskákejte do vody tam, kde to neznáte a nemůžete vidět, co je pod hladinou. Mohli byste se zranit, mít trvalé následky nebo zabít o pahýl stromu či výčnělek skály.
  6. Jdete-li plavat dál od břehu, zajistěte si doprovod lodičky nebo si s sebou vezměte alespoň barevnou ruční bójku. Nechoďte plavat sami, popřípadě aspoň informujte své známe.
  7. Když cítíte únavu nebo když vás chytne křeč do nohy, tak si odpočiňte.
  8. Nezapomeňte, že děti bez řádně oblečených a upevněných záchranných vest nepatří do lodiček.

„Mezi nejčastější úrazy z koupání patří poškození páteře s různým stupněm ochrnutí dolních částí těla a obou končetin. Dále si člověk svou neopatrností může způsobit otřes mozku nebo při velkém nárazu i ztrátu paměti. Tyto druhy zranění jsou způsobeny nebezpečným skákáním do vody – a to jak z velkých výšek, tak i skákáním do vody, kde nevíme, jak vypadá dno daného místa,“ vysvětlil Martin Kasal mluvčí HZS Karlovarského kraje. „Dříve nežli se člověk rozhodne skočit do vody, měl by zhodnotit riziko, které mu může hrozit. Kromě již zmíněných zranění jsou to také nechtěné pády, uklouznutí či zakopnutí, které mohou vést ke zlomeninám, vyvrtnutým kotníkům, naraženinám, podobně, doplnil mluvčí. Dále se můžeme pořezat o sklo, konzervu nebo jakýkoli ostrý předmět, který tam nějaký nedbalý jedinec zahodil. Nejlepší prevence před pořezáním nebo poškrábáním se o konzervu je nosit do vody (tam kde není vidět dno) pevnou obuv, která zabrání bolestivým řezným ranám.

Zraněného po skoku do vody museli z lesa vyvézt hasiči terénní čtyřkolkou

V minulých dnech řešili hasiči  případ plavce, který se při koupání zranil. Místo události bylo v nepřístupném terénu. Sanitka záchranné služby stála více než dva kilometry daleko a pomoct tak museli hasiči.

„Po skoku do vody u Libavského Údolí na Sokolovsku se zranil muž, který potřeboval pomoc záchranné služby. K rybníku v lesích nevede přístupová cesta pro sanitky, na pomoc tak byli povoláni i hasiči s terénní čtyřkolkou. S její pomocí hasiči muže převezli k místu, kam mohla zajet sanitka, a záchranáři si zraněného převzali,“ informoval Martin Kasal.