Začala demolice bývalých kasáren. Na jejich místě by mohla vzniknout oáza klidného bydlení

Několik let nevyužívaný a zchátralý objekt bývalých kasáren na Zlatém vrchu v Chebu se začal bourat. Jako první jde k zemi hlavní budova. Stará zástavba by měla uvolnit místo pro nové bydlení v bytových i rodinných domech. Tím, že jsou parcely na atraktivním místě na dosah přírody, mohlo by být místo také vhodné k rekreaci. Výstavba by měla probíhat v postupně v několika etapách. Zachována má zůstat jen vstupní secesní brána, která by měla připomínat místo bývalých kasáren.

Město Cheb získalo kasárna bezúplatně již v roce 2012 od ministerstva obrany, ale s podmínkou, že se objekty nesmějí komerčně využívat. Většina budov zůstala prázdná a nevyužitá. Útoky bezdomovců a různých hledačů kovového materiálu také udělali své. V budovách chyběla okna a na několika místech se propadl strop.

Z celého komplexu budov kasáren na Ašské je v současnosti využívána jen malá část, ve které provozuje Diecézní charita, noclehárnu pro lidi bez domova. „Toto zařízení je velmi potřebné, chceme, aby fungovalo i do budoucna. Město proto koupilo ubytovnu ve Vrázově ulici, kterou nyní rekonstruujeme. Charita své zařízení přesune sem,“ vysvětlil místostarosta Pavel Hojda.

Pozemky jsou atraktivní nejen svojí polohou situovanou na jih, ale také tím, že jsou na dosah historické části Chebu.

„Před dvěma lety proběhla urbanisticko-architektonická soutěž, jejímž cílem bylo najít nejvhodnější budoucí využití areálu bývalých kasáren a navazující lokality Špitálského vrchu. Podle vítězného návrhu zde měla vzniknout lokalita pro klidné bydlení – jak v rodinných domcích, tak v činžovních domech. Počítalo se rovněž s výstavbou objektů občanské vybavenosti,“ vysvětlil mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič. V návrhu bylo počítáno také se stávajícími budovami. Jejich stav se však velmi rychle zhoršil a tak bude pravděpodobně celý pozemek předán investorovi bez staveb.

Nejkvalitnější návrh budoucího využití areálu bývalých kasáren na Zlatém vrchu a navazující lokality Špitálského vrchu předložil ukončené urbanisticko-architektonické soutěži tým původem chebského ateliéru A69-architekti. Soutěže se v prvním kole účastnilo třináct architektonických týmů z celé republiky, do kola druhého pak na základě výběru poroty postoupily čtyři. Komise, která hodnotila anonymně všechny došlé návrhy, byla složená z předních českých architektů i zástupců města. A byla to vůbec první urbanisticko-architektonická soutěž vypsaná městem Cheb.

Podle encyklopedie města Chebu byla Kasárna u Mostní brány na Zlatém vrchu postavena v roce 1912 na městských pozemcích. Po jejich dokončení v roce 1914 se kasárna stala sídlem 73. regimentu. Po roce 1918 zde byl umístěn 5. prapor hraničních myslivců. Kasárna byla opuštěna po roce 1990. Dvanáctiletá správa vojenskou ubytovací službou a převod kasáren na město Cheb v roce 2002 s blokací, bez možnosti využívat kasárna dalších 10 let k obchodním účelům, proměnily kasárna v ruinu.