Strážníci odchytli hady a zachránili poštolku

O tom, že je práce strážníků městské policie pestrá, není pochyb. Například v minulých dnech několikrát vyjížděli k odchytům zvířat. A ne ledajakých. Museli si poradit například s hadem nebo poštolkou.

„V pondělí 20. června oznámil muž na linku městské policie, že v Hájích nalezl hada a nedokáže určit druh. Strážník provedl odchyt plaza, který se ukázal být užovkou obecnou, a vypustil ho zpět do přírody,“ sdělil velitel vnitřní služby městské policie Oldřich Orság.

. Ve středu přinesl muž na služebnu policie mládě poštolky, které našel v Mánesově ulici. Mládě bylo předáno pracovníkovi Stanice pro záchranu živočichů Soos. Následující den byli strážníci přivoláni k dalšímu hadovi, tentokrát se jednalo o zmiji, která byla po odchytu také vrácena zpět do přírody. Ve stejný den bylo nalezeno další mládě poštolky, tentokrát v kolejišti ČD. I toto mládě bylo předáno pracovníkům záchranné stanice.

Jak si počínat když najdeme třeba zmiji na zahradě?  „Pokud ji obývají pouze dospělí, mohou se zmijí s trochou opatrnosti bez problémů spolužít, stejně jako s ostatními živočichy. Každopádně je velmi nebezpečná pro menší zvířata, vážnější riziko představuje především pro alergiky, malé děti a staré lidi. Jestliže po zahradě běhají děti, je třeba zmiji odchytit a proto zavolat městskou policii, aby strážníci provedli odchyt hada,“ vysvětlil Oldřich Orság..