V Městském muzeu Mariánské Lázně bude k vidění nová výstava o Svobodných zednářích

 Co je Svobodné zednářství? – Jaká je jeho filozofie a význam? – Mohou zednářské symboly chápat jen zasvěcení členové? – Jak se svobodné zednářství formovalo na českém území a jak v Mariánských Lázních? Na tyto a další otázky vám odpoví výstava „Svobodní zednáři v Mariánských Lázních“ pořádaná v mariánskolázeňském muzeu.svobodní zednáři

 Společně s kolektivem mariánskolázeňského muzea se na přípravě výstavy podílí i Muzeum svobodného zednářství při Velké Lóži České republiky. Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 4. 6. 2016 od 14:00 hodin. Její součástí bude i krátká přednáška o historii zednářů PhDr. Miloše Říhy, bývalého kastelána zámku Kynžvart. K zakoupení bude rovněž i stejnojmenný katalog, který zájemcům nabídne podrobnější informace o tomto tématu.

 Cílem výstavy je představit návštěvníkům, jak vypadala tato řadou mýtů opředená organizace v letech dávno minulých, ale i to jakým způsobem funguje v současné době. Expozice nabídne hned několik obřadních předmětů Svobodných zednářů, které mají historickou autenticitu, tj. sloužili zednářům v minulosti, ale jsou navíc používány zednáři stejným způsobem i v dnešních dnech. Ve výstavním sále bude k vidění i rekonstrukce rituální místnosti Svobodných zednářů.

Opomenout neleze ani fakt, že zednářská lóže s názvem „Goethe v údolí míru“, byla založena roku 1925 v Mariánských Lázních. Výstava tak zachycuje historii mariánskolázeňských zednářů v období první republiky, ukončení činnosti lóže před obsazením republiky nacisty v roce 1938 i její obnovení v roce 2002. Expozice připomene také významné hosty z řad Svobodných zednářů, kteří navštívili Mariánské Lázně nebo osobnost J. W. Goetha jako zednáře a jeho kontakty s českými učenci.

Výstava bude přístupná v Městském muzeu Mariánské Lázně do neděle 2. 10. 2016.