Lidé nahlédli pod pokličku meteorologům

Jak se přesně zjišťuje počasí, se na meteostanici do Chebu přišlo podívat několik desítek lidí. Konal se zde totiž den otevřených dveří u příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne. Návštěvníci měli možnost si prohlédnout celou meteorologickou budovu. Na chebské stanici se měří mimo jiné teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, výška oblačnosti, teplota půdy, množství srážek, rychlost a směr větru, tlak vzduchu a jiné veličiny. Mimoto se zde nachází i řídící jednotka přístroje pro měření radioaktivity prostředí. Zajímavým zjištěním pro nezasvěcené bylo, že zvýšenou radioaktivitu může vyvolat také bouřkový mrak. „Zvýšená hodnota může někdy nastat i při přechodu bouřkového mraku. Jedná se však o minimálně zvýšené hodnoty,“ přiblížil vedoucí meteorologické stanice Karel Sojka.

Lidé v areálu meteostanice spatřili i takzvaný windprofiler, který slouží ke stanovení rychlosti a směru větru v jednotlivých výškových hladinách až do výšky tří kilometrů pomocí zvukového signálu.

Vedoucí stanice Karel Sojka všem ukázal i heliograf, který slouží pro měření délky denního svitu, anebo půdní teploměry. Kromě jiného zjistili všichni přítomní, jak se dnes zjišťuje rychlost větru. Ten dnes měří zařízení pod názvem ultrasonic. Mimo jiné se lidé dozvěděli, jak se zjišťuje oblačnost anebo na jakém principu funguje srážkoměr.

VID