Chystáte se za exotikou? Myslete na cestovní očkování

Omezit na minimum riziko nákazy, které může souviset s cestováním do exotických či méně vyspělých zemí, se u svých klientů rozhodla Všeobecná zdravotní pojišťovna. Vůbec poprvé proto přichází s nabídkou speciálního balíčku Cestovatel – jde o příspěvek až do výše 1 000 korun na očkování při cestách do zahraničí. Benefit pojišťovna zavedla již od 1. března, aby ti, kdo plánují vycestovat například v době letních dovolených, měli na očkování dostatek času. Některá z nich totiž vyžadují opakovanou aplikaci.ilustrační-foto

Až tisícikorunový příspěvek mohou klienti VZP čerpat na očkovací látky proti konkrétním infekčním nemocem, a to:

  • proti vzteklině
  • proti japonské encefalitidě
  • proti břišnímu tyfu
  • proti žluté zimnici
  • proti choleře.

Doposud mohli zájemci o příspěvek na vakcínu proti některé z výše uvedených chorob získat od VZP maximálně 500 korun. Pokud tuto částku vyčerpali, nemohli pak už ale ve stejném roce dostat příspěvek na jiné očkování nehrazené z veřejného zdravotního pojištění. Nově se tedy jednak příspěvek od 1. března o 500 korun zvýšil a navíc i ten, kdo využije 1 000 korun na některé z cestovních očkování, může nadále čerpat dalších 500 korun na jiné vakcíny (chřipka, žloutenka, meningokok…).

Podobně už VZP zavedla od 1. března speciální očkovací program proti klíšťové encefalitidě. U té mohou klienti získat příspěvek až 650 korun.

Základní přehled očkování, která jsou vhodná či případně dokonce povinná při cestách do různých částí světa, najdete například na stránkách Státního zdravotního ústavu. S individuálním očkovacím plánem, který bude odpovídat přímo vaší cestě, vám pak poradí lékaři v některém z očkovacích center či center cestovní medicíny.

Stejně jako u všech ostatních benefitů, i pro získání příspěvku na cestovní očkování musí být žadatel členem Klubu pevného zdraví.