Cestování s miminky je snazší, další vlaky dostávají přebalovacími pulty

Cestovat s miminky je stále snazší. Moderní vlaky dostávají přebalovací pulty. České dráhy mají touto praktickou pomůckou vybaveny již 568 vozů, které obsluhují několik tisíc spojů denně. Cestování s dětmi je lehčí ještě ve větším počtu bezbariérových souprav, kam se snadno nastupuje i s kočárkem. Cestujícím s dětmi slouží také vyhrazené dětské oddíly nebo místa ve 379 dálkových vlacích a dětská kina v 38 spojích.IMG_4102_CMYK

„Cestování maminek se svými potomky je dnes mnohem snazší, než tomu bylo například před dvaceti lety. Součástí moderních vlaků jsou totiž prostory pro umístění kočárků, sklopné přebalovací pulty nebo vyhrazené oddíly či místa pro cestující s dětmi. Mnoho souprav regionálních i dálkových vlaků je nízkopodlažních, takže maminkám s kočárky při nástupu do vlaku nebrání žádné překážky ani schody,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za úsek osobní dopravy.

České dráhy nyní již disponují 568 vozidly se sklopným přebalovacím pultem. Ten je umístěn na rozlehlé bezbariérové toaletě. Tyto vozy obsluhují denně několik tisíc spojů. Bezbariérový nástup pak umožnuje skoro 450 elektrických a motorových jednotek nebo vozů v různých částech České republiky od Aše po Mosty u Jablunkova. V těchto vozidlech jsou vytvořeny také široké prostory pro pohodlné umístění kočárků, stejně jako v řadě modernizovaných osobních vagónů.

„Na maminky s malými dětmi myslíme také při cestování na větší vzdálenosti. Denně vypravujeme 379 dálkových vlaků od pendolin a railjetů až po běžné rychlíky, ve kterých jsou pro ně vyhrazené oddíly nebo místa. Na frekventovaných linkách využíváme modernizované vozy, kde jsou i větší rozkládací stoly a elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky. Děti se tak mohou snadno zabavit například při malování nebo sledováním pohádek v noteboocích či tabletech, které s sebou mají jejich rodiče,“ doplňuje Michal Štěpán a navíc zmiňuje, že v některých vlacích jsou i přímo dětská kina, která promítají různé animované pohádky.