Thajský box už není jen výsadou mužů

Pět dívek a více jak dvě desítky mužů se zúčastnily v pořadí již třetího semináře v thajském boxu v Mariánských Lázních. Tu pořádal  Ravána gym Mariánské Lázně a chebský  RD gym s trenéry Jaroslavem Švehlou a Romanem Dostálem. Účastníci se na seminář Muay Thai sjeli nejen z Karlovarského, ale i z Plzeňského kraje. Na to, co čekalo na sportovce, ale i na to, co takový trénink obnáší, se Živé Chebsko ptalo trenéra Jaroslava Švehly.

Seminář Muay Thai – co si pod tím můžeme představit?

Uspořádali jsme již v pořadí třetí seminář v thajském boxu, který je specializovaný na spoustu technik, které se běžně nevyučují. Zajímavý – nebo spíš pestrý – je seminář také v tom, že spolu trénují kluci nejen  z Chebu a Mariánských Lázní. Je to přínosné i v tom, že chebský trenér Roman Dostál preferuje tvrdý holandský styl, kdežto já jsem ortodoxní thaiboxer, jsem specialista na klinčové techniky a na lokty, takže oba přidáme do semináře styly, které se od sebe mohou přiučit. Dnes přijeli kluci z Chebu, Mariánských Lázní, Sokolova, Karlových Varů, Plzně, Tachova a Stříbra. Jsou tady třeba dva, kteří patří pode mne, ale přes týden jsou v Plzni, kde trénují u profíků.

Semináře, které pořádáte, jsou určené jen pro pokročilé?

Ano, jsou určené především pro ty pokročilé, ale mám tady pár kluků, kterým je v průměru jedenáct dvanáct let, a kteří jsou schopni vstřebat a naučit se naše techniky. Vidí, co předvádíme, a neruší, není problém, aby tady s námi byli.

Mezi pětadvaceti muži trénuje také pět dívek. Je to trend, že box začal zajímat také ženy?

Velký zájem ze strany dívek o thaibox není, ale ty, které chodí, si uvědomují, že je to tvrdý sport, že to není žádný „balet“. Pokud to pochopí, že jdou mezi samé chlapy a jdou do opravdu tvrdé záležitosti, tak pak je to opravdu hezké, když se naučí techniku, je to hezký pohled.

Takže jim nic neodpustíte, musejí projít tím samým, co muži?

To ne, je to o nějaké to procento nižší, protože chlapy v tomhle vydrží víc. Žena zvládne asi všeobecně víc než muž, ale co se týká úderových technik a tvrdosti, tak to není. Samozřejmě, že jim odpustím nějaké věci, ale postupně se dívky obrousí jak diamant a ve finále jsou z nich opravdu tvrdý ženský, které nemají nikde problém. To, co se tady naučí, mohou využít i ke své obraně. Thajský box je braný jako bojový sport, ale stále to patří do třídy sebeobrany. Stále dokola opakuji dětem i dospělým, kteří chodí na trénink, že tohle je sport a jeho dovednosti se nesmějí zneužívat. Ale v případě, že se budou muset bránit, ať použijí dovednosti v plné parádě. Pokud se prokáže, že se opravdu jen bránili, postavím se za ně. Ale pokud by došlo ke zneužití, nebudu je bránit.

To tedy znamená, že asi nevezmete každého, kdo projeví o thajský box zájem?

Správně. Pokud o někom vím, že je to „raubíř“, otočím ho hned ve dveřích a vyhodím. Vítán je každý, kdo přichází s dobrým úmyslem proniknout do tajů thajského boxu.

Jsou mezi účastníky semináře už „hotoví“ zápasníci?

Ano, ale na profesionální úrovni zatím nezápasí žádný z nich. Ti, kteří zápasí, tak jsou prozatím v amatérské sféře. Ale stále je to zápas v ringu mezi provazy. Jediné, v čem se liší amatérský od profesionálního, je ten, že amatéři mohou mít chrániče na nohách, na loktech, kolenou a také mají helmy. Ale co se týká stavu v ringu, a toho, jak to závodník vnímá, tak já říkám, že jsou obě úrovně stejné. Teď mám několik lidí, se kterými se chceme v budoucnosti zúčastnit nějakých turnajů.

Dá se říct, že se účastníci semináře dělí na několik skupin? Na ty, kteří chtějí soutěžit – závodit, pak ty, kteří si přijdou zasportovat bez větších ambicí?

Je to tak. Jsou tady lidi, kteří chodí trénovat a vůbec nemají v úmyslu zápasit, prostě je to baví, a z části je to pro ně vybití, relax. Ale jsou tady kluci, kteří vyloženě něco vyzkoušeli čili, něco se jim zalíbí oni to „napilujou“ a pak to použijí v zápase.

Pokud někoho thaibox zajímá a přemýšlí, že by začal, co pro to musí udělat?

První, co může udělat, je to, že si najde na internetu naše webové stránky – jak naše mariánskolázeňské, tak i chebské. Tam najde různé informace, fotky, data tréninků a také kontakty na nás. Zájemců vše vysvětlíme. Co se týká náborů, děláme je, ale kdo má o cvičení zájem, může k nám přijít kdykoliv, samozřejmě po předchozí domluvě. Ale kdo má docvičení chuť, ať přijde. Čím dřív udělá první krok, tím lépe.

Když přijdu poprvé na trénink, co si s sebou vzít?

Odvahu… dělám si legraci. Úplný základ jsou tenisky, volné kraťasy, aby mohl zvedat nohy, tričko, vodu a ručník – nic víc není potřeba. To ostatní přijde samo. Pokud přijde poprvé, začne se učit základy a my trenéři uděláme pohybovou diagnostiku. Pak zjistím, jestli to s ním bude v pohodě nebo to bude těžší. Hlavně, pokud jde o zájemce nováčky- na první hodinu thajského boxu doporučuji nekupovat špičkové vybavení za velký prachy, protože mu pak můžu říct, že mu to bude na nic a pošlu ho s tím vším pryč. Takže, nic nekupovat, neshánět, jen pokud má doma boxerky, tak si může přinést.

Existuje věkový limit, pro ty, které thajský box zaujme, a chtěli by začít?

Věk není limitem, ale zdraví. Jsou různé druhy cvičení, které fungují jako rehabilitace, ale mezi ně rozhodně tenhle sport nepatří. Trénujeme hodně rotačních cviků, kopů a samozřejmě boxujeme a tohle je hodně otřesů pro tělo. Ale ten, kdo má nějaký pohybový problém, který není natolik závažný, že by znemožnil pohyb, pro toho jsou vhodné třeba kruhové tréninky, které také pořádáme – a to jak v Mariánských Lázních, ale také v Chebu.