Poradenství pro pozůstalé pomůže nejen klientům Hospice sv. Jiří

Poradna Hospicu sv. Jiří v Chebu začala poskytovat poradenské služby nejen pozůstalým po svých klientech, ale také ostatní veřejnosti. Služby může využít ten, kdo potřebuje bez zábran hovořit o všem, co se týká blízkého zemřelého, nebo potřebuje radu ohledně organizačně administrativních věcí, které s úmrtím souvisí. Poradna poslouží i lidem, kteří se cítí sami.

Hospic sv. Jiří
Hospic sv. Jiří

Kdo vyhledá služby takového poradce, může očekávat psychickou oporu ve smutku i pomoc s praktickými věcmi. Poradce se orientuje a disponuje veškerými informacemi, které mohou pozůstalému pomoci vyřídit všechny náležitosti v souvislosti s úmrtím. Týká se to vyřízení administrativy, ale může ho doprovodit i do pohřební služby a pomoci poskládat všechny prvky obřadu – od výběru rakve a hudby, přes sepsání parte po sestavení průběhu pohřbu, kterého se dokonce může poradce i zúčastnit.

„Smrt blízkého člověka je jednou z nejobtížnějších chvil, které musí každý člověk ve svém životě čelit. Dříve, když žilo v rodinách více generací pohromadě, měli všichni zkušenosti se zrodem i koncem života a také si byli schopni poskytovat navzájem oporu,“ uvedla ředitelka Hospice sv. Jiří v Chebu Alena Votavová.

„Dnes žijí rodiny často daleko od sebe a přirozenou oporu v radostech i truchlení si už tak nemohou poskytovat. Je normální, když smutek po zemřelém trvá několik měsíců až rok, a každý prožívá svůj smutek osobitým způsobem a vlastním tempem. Ale pokud ani po delší době neustupuje a pokud si člověk nemá s kým popovídat nebo ho napadá něco, o čem by se rád podrobněji poradil, je zde se svými službami k dispozici poradce pro pozůstalé,“ podotkla ředitelka.

Poradna pro pozůstalé je určena všem, kterým zemřel jejich blízký a potřebují pomoc, radu nebo sdílení. Je otevřena nejen pozůstalým klientů Hospice Sv. Jiří, ale i všem ostatním. „Nabízíme čas a prostor si otevřeně promluvit o vašem zármutku, trápení, pocitech starostech v těžké situaci. Poradenství mohou využívat i pozůstalí, kterým zemřel blízký náhle, například při dopravních nehodách, při přírodních katastrofách, dále pozůstalí, kterým zemřelo dítě nebo ženy, které potratily,“ dodala Alena Votavová.

Hospic sv. Jiří poskytuje poradenství pro pozůstalé na adrese Svobody 3 v Chebu (naproti Prioru, druhé patro) každé pracovní pondělí od 15 do 18. Kontaktovat poradkyni můžete i na telefonním čísle 731 619 729. Poradenství je poskytováno zdarma.