Noční požár v Chebu si vyžádal dva životy

Noční výjezd hasičů k nahlášenému požáru neměl dobrý konec. Při prohlídce místa objevili hasiči dvě mrtvá těla. Případ začala řešit policie.

Původně mělo jít o požár odpadu, který se rozšířil i na sklepy bytového domu. Brzy ale hasiči zjistili, že si požár vyžádal dvě oběti.

„Na likvidaci požáru použili hasiči dva proudy, jeden z venku budovy, další pak zevnitř z prostorů sklepů. Po uhašení zjistili, že hořel nahromaděný odpad v místech, kde přebývali bezdomovci,“ informoval mluvčí hasičů Martin Kasal. „Provedeným průzkumem hasiči našli v místě požáru těla dvou mužů,“ dodal mluvčí.

Místo si převzala policie, hasiči mezitím dokončili průzkum celého domu. Byt v patře přímo nad požárem odvětrali, ostatní bytové jednotky zkontrolovali, zda se dovnitř nedostal dým z požáru. Podle vyšetřovatele požárů je příčinou s největší pravděpodobností nedbalost při používání otevřeného ohně.

Podobné příbytky bezdomovců v těsné blízkosti obytných domů nebo přímo v jejich sklepeních jsou nebezpečné právě vysokým rizikem vzniku požáru. Často zde bývá nahromaděný hořlavý odpad, například kartony či matrace, v kombinaci s používáním otevřeného ohně ke svícení, vaření či zahřátí se je pak riziko vniku požáru velmi vysoké. Oheň se pak může snadno rozšířit do dalších prostorů. V případě nočního požáru v Chebu už oheň prohořel dveřmi do sklepů pod domem a poškodil i obvodový plášť budovy. Jen díky rychlému zpozorování požáru a zásahu hasičů se nerozšířil do dalších částí domu.