Zloděj ukradl počítač z onkologie

Zvlášť otrlý se ukázal být zloděj, který ukradl počítač na chebské onkologii. Událost se stala v noci ze 3. na 4. prosince a policisté hledají svědky, kteří by pomohli pachatele dopadnout. Škoda je zatím vyčíslená na půl milionu korun, může se však zvýšit.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

„Z oddělení onkologie odcizil neznámý pachatel stolní počítač s nainstalovaným speciálním softwarem a dalším příslušenstvím, jako je tiskárna, monitor a záložní zdroj k počítači. Dále také odcizil hliníkový kufr s dozimetrickým zařízením, které měří tok ozařování,“ informovala policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Počítač se speciálním softwarem je součástí sestavy terapeutického rentgenu. Nesmírně důležitý je nainstalovaný software v odcizeném počítači, neboť je databází i ovládacím programem ozařovače. Jednalo se o nové zařízení, které bylo dosud používané pouze na zkušební provoz. „Tento počítač se speciálním programem je k soukromým účelům naprosto nepoužitelný,“ doplnila mluvčí.

Policisté žádají svědky, kteří v inkriminované době viděli něco podezřelého, aby je kontaktovali na bezplatné telefonní lince 158 nebo na kterékoliv policejní služebně. O totéž prosí také majitele zastaváren, u kterých by chtěl pachatel odcizený počítač zpeněžit.

„Neznámý pachatel způsobil odcizením škodu předběžně odhadnutou na částku kolem půl milionu korun. Pokud přístroj bude po delší dobu mimo provoz, kdy nebude používána rentgenová lampa, může dojít i k dalším škodám,“ dodala Kateřina Krejčí.