Jak bojovat s kašlem a kdy navštívit lékaře?

Během roku se naše tělo potýká nejen rýmou, ale také s kašlem, který může být dráždivý, suchý, vlhký nebo dávivý. Přepadne nás třeba při vdechnutí drobečku či tekutiny, ale také jako následek lehčího nebo také závažnějšího onemocnění. O tom, jak se vyznat v tom, kdy vyhledat lékaře poradí chebská dětská lékařka Silvia Šuba.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Definice

Jedná se o životně důležitý obranný reflex, který z obecného hlediska slouží k odstraňování odumřelých buněk a čištění dýchacích cest od hlenu. Vzniká však i při jakémkoliv podráždění receptorů na sliznici – při zánětu, při vdechnutí cizího tělesa, při přítomnosti tekutiny v dýchacích cestách.  Kašel je také základním symptomem mnoha onemocnění, a to jak banálních, tak často bývá podceňovaným příznakem závažných onemocnění. Nejčastější příčinou kašle je onemocnění dýchacích cest. Přesto, že se jedná o velmi častý symptom, který přivádí pacienta do ordinace, určení příčiny a tím i nasazení vhodné léčby nebývá vždy jednoduché.

Základní dělení kašle

Suchý – dráždivý kašel – vzniká při podráždění sliznice, kdy není zvýšená sekrece žlázek dýchacích cest, není spojen s vykašláváním.

Vlhký  kašel – s vykašláváním – vzniká zvýšenou aktivitou žlázek dýchacích cest – člověk vykašlává řídkou sekreci nebo hleny.

Dělení kašle dle trvání

Akutní – do 3 týdnů

Chronický – déle než 8 týdnů

Příčiny kašle

 Infekční:

 Nachlazení

Chřipka – suchý, dráždivý kašel

Zánět nosu a vedlejších nosních dutin – stékající hlen dráždící ke kašli

Zánět hrtanu – laryngitis – náhle vzniklý hrubý štěkavý kašel se ztíženým nádechem a volným výdechem

Zánět průdušek – bronchitis – kašel je spíše vlhký a vede k vykašlání hlenu. Infekční proces vzniká často v nosohltanu a tudy se šíří dolů na průdušky, proto infekční bronchitídě předchází bolest v krku.

Zápal plic

Zánět pohrudnice

Tuberkulóza

 

Neinfekční:

Astma bronchiale – onemocnění dýchacích cest většinou alergického původu

Chronická obstrkční  brochopulmonální nemoc ( CHOPN)- dlouhodobě trvající neinfekční bronchitida. Dýchací cesty jsou trvale poškozovány nečistotami (typicky u kuřáků). Sliznice jejich dýchacích cest je chronicky drážděná a poškozována a tvoří se velké množství hlenu. Lidé s CHOPN mají velmi často záchvaty kašle – zejména ráno po probuzení.

Cizí těleso v dýchacích cestách – vdechnutí pevné částice ( jídlo, malý předmět ) nebo tekutiny

Nádorové onemocnění dýchacích cest

Cystická fibróza – vrozené onemocnění postihující také dýchací cesty

Gastroezofageální reflex (pálení žáhy) – žaludeční kyselý obsah se dostává do jícnu přes nedostatečně těsnící svěrač a poškozuje jeho stěnu.  Kromě toho se v poloze vleže žaludeční šťáva dostane až do vchodu hrtanu. Kyselé žaludeční šťávy citlivou sliznici dýchacích cest silně dráždí a to způsobuje kašel. Pro nemocné s refluxem jsou typické záchvaty nočního suchého kašle.

Kašel způsobený léky – tento nežádoucí účinek se vyskytuje u tzv. ACE inhibitorů – léků snižujících krevní tlak a chránících srdce a ledviny

Iniciální fáze plicního edému a plicní embolie – plicní edém vzniká při selhávání srdce a plicní embolie vznikne ucpáním důležitých tepen v plicích uvolněným trombem (krevní sraženinou).

Psychogenní kašel – návykový kašel

Léčba

Léčba představuje režimová opatření, udržování optimální vlhkosti a teploty prostředí. Je nutné popíjet dostatek tekutin, při kašli je totiž ztrácíme. Vhodná je inhalace roztoku jedlé soli, minerálky nebo mořské vody, což pomáhá zlepšit čištění dýchacích cest.

Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li vlhký kašel, podávají se léky – mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. V lékárnách se prodává velké množství léků ulehčující odkašlávání (např. s účinnou látkou ambroxol( Ambrobene, Mucosolvan, Ambrosan, Ambroxol, Halixol, Solvolan, Flavamed), bromhexin( Bromhexin), N-acetylcystein(ACClong, NAC AL, Solmucol), carbocystein( Fenorin)), výběr léku záleží na individuální toleranci pacienta. Důležité je, aby se tyto léky neužili při suchém kašli – ten se po jejich užití totiž paradoxně zhorší. Z přírodních mukolytik se používá podběl, tymián, jitrocel, prvosenka jarní, hořec, bez černý, kyseláč zahradní, máta. V lékárnách jsou k dispozici volně prodejné bylinné extrakty, zpravidla velmi dobře snášeny a tolerovány.

Na zvládnutí suchého kašle se musí podat léky tlumící kašel např. dextromethorfan(Robitussin Junior, Stopex junior), butamirát(Sinecod), dropropisin( Ditustat), levodropropisin( Levopront). Vyjímečně se podávají léky obsahující kodein, který je nebezpečný pro jeho nežádoucí účinky – návykovost a tlumí dechové centrum.

Výše uvedené léky mohou pacienti užívat podle typu kašle samostatně. Obtížný a dlouhotrvající kašel zasluhuje však návštěvu lékaře a důsledné vyšetření.