Poesiomat v Mariánských Lázních

Automat na kávu či sladkosti má téměř každé město. Ale automat na poezii má v Česku zatím jen Praha a Mariánské Lázně. Takzvaný Poesiomat byl na mariánskolázeňské kolonádě slavnostně odhalen na začátku druhého ročníku literárního festivalu Goethův podzim. Přístroj sice „přezimuje“ v mariánskolázeňském městském muzeu, na jaře by se měl opět vrátit na nějaké veřejné místo ve městě.

Poesiomat, neboli jukebox na poesii, je vynález, který oživuje veřejný prostor poesií. Autoři tohoto projektu jsou Ondřej Kobza, Jitka Tomsová a Vítek Ježek. Zvukový objekt je řešen jako automat s jednoduchým ovládacím systémem, díky kterému si uživatelé mohou sami volit jednotlivé básně. Mariánskolázeňský Poesiomat jich nabízí na dvě desítky.

Poesiomat je pojat jako socha, která tvarově vychází z tradičních hlásných zařízení jako jsou hlásná trouba, megafon, gramofon. Upozorňuje tím na svou hlavní funkcí, reprodukci básní široké veřejnosti

Jak již bylo zmíněno na začátku článku, Poesiomat přečká zimu v muzeu. Kdo by se ale rád vrátil v čase na jeho slavnostní odhalení, může si pustit malou reportáž z akce: