Hrušky jsou nejen dobré, ale také obsahují pro tělo důležité vitamíny skupiny C a B. Také se hodí do koláčů, dezertů, ale i buchet. Vynikající je koláč v kombinaci slabého těsta, hrušek a zakysané smetany. Doba přípravy i s pečením nepřekročí jednu hodinu.
Budeme potřebovat:
Na těsto:
2 hrnky hladké mouky
2/3 másla
1/3 hrnku cukru
1 vanilkový cukr
(pokud bude těsto husté, přidáme 3 lžíce mléka)
Náplň:
1 kelímek zakysané smetany (200ml)
4 žloutky
½ hrnku cukru
½ hrnku hladké mouky
Hrušky
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které vyválíme a dáme do formy na koláč. Nezapomeneme zvednout okraje, aby náplň nevytékala. Náplň připravíme tak, že smetanu, žloutky, cukr a hladkou mouku vyšleháme a vlijeme na koláč. Hrušky rozkrojené na polovinu a zbavené slupky i jádřinců poklademe na náplň a dáme péct. Pečeme ve vyhřáté troubě na teplotu 170 stupňů po dobu cca 35 – 45 minut.
Výborný je ještě vlažný jemně posypaný moučkovým cukrem