Během Goethova podzimu ožijí Mariánské Lázně literaturou

V Mariánských Lázních uskuteční ve dnech 3. – 10. října 2015 další ročník literárního festivalu Goethův podzim, který pořádá Městské muzeum Mariánské Lázně společně s mariánskolázeňským spolkem Švihák. Festival zprostředkovává svým návštěvníkům setkávání s literárními osobnostmi, autorská čtení, besedy se spisovateli a představení jejich nových knižních počinů. Program festivalu pro letošní rok je sestaven tak, aby dokázal pobavit a vzbudit zájem o literaturu nejen u dospělého návštěvníka, ale i u mladých čtenářů, kteří se s knihou a čtením třeba teprve seznamují.11220888_848951488514004_2117816869718596821_n

 Festival Goethův podzim má jednu velkou výhodu a tou je právě prostředí Mariánských Lázní. Místo s velkou kulturní tradicí, kde se po mnoho desítek let setkávali nejen státníci, ale i přední osobnosti české a světové kultury. Místo, kde strávili ať už kratší či delší čas spisovatelé jako Franz Kafka, Mark Twain, Alexander Konstantinovič Toljstoj, a o kterém ve svém díle píše Jan Neruda či Vítězslav Nezval. Místo, kde prožil svou poslední lásku Johann Wolfgang Goethe, jehož jméno si festival zapůjčil do názvu, a kde začala vznikat z nevyplněné touhy Goethova báseň Mariánskolázeňská elegie.

Festival zavede své návštěvníky na různá místa Mariánských Lázní. Část programu se bude konat přímo na lázeňské kolonádě, další program pak bude přichystán v Městském muzeu a Městské knihovně. Hosté festivalu se podívají také do Městského divadla či Anglikánské kaple.11904722_844215235654296_2827643248276587652_n

A na co se letošní rok mohou návštěvníci festivalu těšit? Během Goethova podzimu představí svou tvorbu spisovatelé Jáchym Topol a Jan Burian, vystoupí také pražská skupina Kafka Band, která zhudebňuje dílo Franze Kafky. Na programu festivalu je i vzpomínkový večer na Miroslava Horníčka, workshop a knižní veletrh miniKnihex, slam poetry show a mnoho dalšího.

Po celou dobu konání festivalu bude navíc na Hlavní kolonádě umístěn poesiomat neboli jukebox na poezii, z jehož nabídky si budou moci hosté Mariánských Lázní přehrát libovolnou báseň.

Literární festival Goethův podzim – program
Sobota 3. 10.

Slavnostní zahájení festivalu a odhalení Poesiomatu s Ondřejem Kobzou
Básně přednesou členové Divadla lidové tvorby za doprovodu Komorního orchestru ZSO

15:00 hodin, Kolonáda, vstup zdarma

Neděle 4. 10.

Odpolední autorská čtení

Autorské čtení mladých autorů: Filip Koryta, Markéta Zvolanková, Robert Netuka, Michal Pavlík a další.

16:00 – 20:00 hodin, Anglikánská kaple, vstup zdarma

Pondělí 5. 10.

Recykliteratura workshop + knižní veletrh miniKnihex

od 17:00 hodin hudební doprovod /jam/

15:00 – 20:00 hodin, Anglikánská kaple, vstup zdarma

Úterý 6. 10.

Jan Burian „Přízrak v nákupním středisku aneb přímluva za dnešní dobu“ 

autorské čtení + hudební program samotného autora

Jan Burian vybírá veselé i vážné příběhy z života u nás i v zemích, které navštívil. Čte mimo jiné o výchově, o hudbě, ale i o tichu, o sněhu, či o tom, jak je život zajímavý a tajuplný…

19:30 hodin, Městské divadlo, vstup 100 Kč

 Středa 7. 10.

Vernisáž výstavy Chvilky s Itálií, Kopp – Horníček

Vzpomínkový večer Pavla Koppa, písničkáře Pavla Půty a Rudolfa Tomšů na Miroslava Horníčka.

19:30 hodin, kinosál Městského muzea, vstup zdarma

 Čtvrtek 8. 10.

Kafka Band

Unikátní hudebně-literární vystoupení pražské formace Kafka Band, kterou tvoří Jaromír 99, Jaroslav Rudiš a hudebníci ze skupin Umakart, Tata Bojs, Priessnitz a Lesní zvěř /folk, Praha/.

19:30 hodin, Městské divadlo, vstup 250 Kč

 Pátek 9. 10.

Jáchym Topol – Trnová dívka, autorské čtení

Laureát Ceny Jaroslava Seiferta a programový ředitel knihovny Václava Havla bude osobně předčítat úryvky ze svého vydání příběhů severoamerických Indiánů. Jedná se o úlomky mytologií, krátké příběhy plné nadpřirozených sil, schopností lidí a celé přírody. Unikátní spojení výstavy Indiáni v městském muzeu s autorským čtením.

19:30 hodin, Městské muzeum, vstup zdarma

Sobota 10. 10.

SLAM POETRY SHOW + koncert kapely NAUZEA ORCHESTRA

Exhibiční set nejlepších českých slamerů, poezie okamžiku, poezie naživo. Účinkují: Bohdan Bláhovec, Bio Masha, Metoděj Constantine, Lojza Kvádr. Po slamu zahraje kapela Nauzea Orchestra /noise-trash, Ústí nad Labem/.

20:00 hodin, Club Na Rampě, vstup 150 Kč

 

Doprovodný program pro malé čtenáře:

V budově Městské knihovny čtení pro děti, vstup zdarma.

Pondělí 5. 10. v 9:30 hodin

Andrea Popprová – Tajemství permoníků

Kdo by nechtěl znát tajemství malých permoníků? Do jejich podzemního království Vás zavede autorka nové interaktivní knihy.

Úterý 6. 10. v 8:00 hodin

Petra Dvořáková – Flouk a Líla, účinkují: Markéta Lánská a Alan Novotný

Divadelní představení s knihou v ruce, zvláštní druh scénického čtení, který poutavou formou předkládá divákům zcela nový zážitek z četby.

Středa 7. 10. v 9:30 hodin

Petr Březina – Pohádky zpod Vidoule

Čtení z deseti originálních českých pohádek, ve kterých hlavní hrdinové bojují s nepřízní osudu chytrostí, laskavostí a humorem.

Čtvrtek 8. 10. v 9:30 hodin

Jaroslava Paštiková – Jak se rodí bráškové aneb Ze života předškoláka

Setkání s texty, které děti motivují k rozhovorům na témata, kterým se dospělí zpravidla vyhýbají.

Pátek 9. 10. v 9:30 hodin

Lenka Kosková–Třísková – Anička, žabičky a jejich přátelé

Autorka čte z knihy, která získala za rok 2012 výroční cenu nakladatelství Mladá fronta za původní text knihy pro děti a mládež.

 

Informace o předprodeji vstupenek:

Vstupenky kromě on-line předprodeje můžete zakoupit přímo v Městském infocentru na adrese: Hlavní 47/28, 353 01 Mariánské Lázně (denně od 09:00 do 19:00 hodin).

Foto: Goethův podzim