Začalo se s instalací lineárního urychlovače, fungovat bude asi už v lednu

Na přelomu roku by měl začít v chebské nemocnici fungovat nový lineární urychlovač pro ozařování onkologických pacientů. Přístroj za více než 80 milionů korun přivezl kamion s přívěsem a při jeho přesunu do obtížně přístupné ozařovny bylo nutno použít speciální  autojeřáb. A jaké jsou největší výhody nového lineáru? Oproti doposud v ČR instalovaným přístrojům je mnohem přesnější a díky modernímu kolimátoru umožňuje rychleji ozařovat pacienty. Tímto zařízením je usměrňován ozařovací paprsek, který dovoluje velmi šetrné ozařování pacientů při dokonalejším léčebném výsledku. Chebská nemocnice bude třetím pracovištěm v České republice, které bude pracovat s přístrojem, který nemá doposud žádná fakultní nemocnice.  

„Lineární urychlovač k nám dorazil rozložený v 30 bednách. Nejdříve tak přijde na řadu jeho instalace,“ uvedl Marek Mikeš, vedoucí provozně-technického oddělení Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Následovat bude náročný testovací provoz a schvalovací proces. Pro lineární urychlovač byl vybudován i nový bunkr, který musí splňovat přísná kritéria a podmínky radiační ochrany. Proto na spuštění nového přístroje dohlíží také Státní ústav pro jadernou bezpečnost. „Stavba již prošla předběžnými revizemi,“ podotkl.

A kdy by mohl stroj ošetřit první pacienty? „Je reálné, aby byl urychlovač spuštěný do ostrého provozu již se začátkem roku,“ odpověděl Marek Mikeš. Přibližně půl roku pak budou v nemocnici fungovat oba lineáry. Není prý možné, aby se léčba na jednom stroji přerušila a pokračovala okamžitě na jiném. Po této době bude12 let starý lineární urychlovač odstraněn. Nemocnice už má i plán, co s volným prostorem udělá. „Využití se již rýsuje,“ potvrdil Marek Mikeš s tím, že ale zatím nechce prozrazovat podrobnosti.

Lineární urychlovač Synergy XVI s jedinečným kolimátorem Agility doposud nevlastní žádná fakultní nemocnice. V současné době funguje jen ve Zlíně a v Chomutově. Laik na první pohled rozdíl nepozná, protože přístroje vypadají zdánlivě stejně.

„Ozařovací svazek je ale u tohoto nového přístroje mnohem dokonaleji modulován a přístroj proto pracuje rychleji,“ vysvětlil Miroslav Krist, zástupce dodavatele. Účelem léčebného ozařování je zničit nádorové buňky a šetřit ty zdravé a maximálně chránit citlivé struktury. „Díky nejdokonalejší kolimaci ozařovacího svazku je proto možné ozařovat i místa v blízkosti nervových drah, páteře a dalších životně důležitých orgánů.“ To je podle něj možné nejen díky konstrukčnímu provedení, ale také softwarové vybavenosti.

Přístroj za více než 80 milionů korun a nový bunkr pro lineár za 29 milionů korun nejsou jediné letošní investice do chebské onkologie.

„Do modernizace oddělení se letos investovalo asi půl milionu korun,“ doplnil vedoucí provozně-technického oddělení. Tou největší akcí byla modernizace sesterny či vytvoření nové vyšetřovny.