Kamera, akce! Zdeněk Troška „režíroval“ na Krakonoši

Až do minulého týdne lákal park u hotelu Krakonoš v Mariánských Lázních na 45 pohádkových soch. Od soboty je jich ale o jednu víc, přibyl zde třímetrový Krakonoš. A jak to vypadá, nepůjde o poslední sochu.

Slavnostní odhalení nové, největší sochy v Sochařském pohádkovém ráji se konalo v sobotu 4. června. Kmotrem Krakonoše vytvořeného z hořického pískovce se stal diváky oblíbený režisér Zdeněk Troška, který se zúčastnil již odhalování té úplně první, kterou byla socha plaváčka. A jako správný režisér před samotným odhalením Krakonoše zavelel: „Kamera, akce!“

Sochu vytvořil akademický sochař Michal Moravec se svými žáky ze Střední průmyslové školy kamenické a sochařské Hořice. Ze stejné „dílny“ pocházejí i všechny ostatní sochy, které zdobí park u hotelu Krakonoš. Spolupráce školy a hotelu začala v roce 2005.

„V novinách jsem si přečetl článek o tom, že studenti z hořické školy vytvořili sochy v Karlových Varech,“ popisuje ředitel hotelu Krakonoš Jiří Richter. „Jejich práce, za kterou ani nedostali zaplaceno, tehdy přišla vniveč.  Na sochách se vyřádili vandalové, kteří je zničili.“ Nabídl proto škole spolupráci.

V Sochařském pohádkovém ráji mohou návštěvníci obdivovat sochy Krkonošských a Vodních pohádek, Červené karkulky, Plaváčka, pohádky Zimní královna, ale také například biblické postavy.