Vyhrajte vyhlídkový let na akci Mezi nebem a zemí

Ukázky činnosti záchranných složek, Besip Team, Airsoft, pinball, lanové aktivity, ukázky bojových sportů i různé atrakce pro děti – tohle vše a ještě mnohem víc bude čekat na návštěvníky druhého ročníku akce Mezi nebem a zemí.  Ten se uskuteční ve Velké Hleďsebi v areálu bývalých kasáren v Klimentově, v sobotu 27. června.  O programu, ale i organizátorech mluvila redakce s Miroslavem Kurákem, jedním z pořadatelů této zajímavé akce. A na konci článku na čtenáře čeká soutěž o jedinečný zážitek – let vrtulníkem.

 

Blíží se akce „Mezi nebem a zemí“, kterou pořádáte s Traicont, S.G.T.S. a obcí Velká Hleďsebe. Můžete nám jí přiblížit?

Akce s názvem Mezi nebem a zemí je takové malé představení práce především dobrovolných složek integrovaného záchranného systému, neziskových organizací a sportovních klubů, které se zabývající prací s mládeží. Součástí akce jsou jak dynamické ukázky jejich činnosti, tak i představení jejich vybavení. Loňský první ročník vznikl vlastně jen náhodou. Původně se zástupci neziskových organizací Traicont a Český červený kříž domluvili se starostou obce Velká Hleďsebe, že ho zorganizují jen pro místní základní školu. Z poměrně malé akce se vyklubal velmi zajímavý projekt, jehož hlavním cílem je ukázat, hlavně mládeži, že lze volný čas trávit jinak, mnohem víc akčněji a zábavněji, než u monitorů, a ještě k tomu je možné být prospěšný pro společnost.

 

Na co se mohou návštěvníci těšit?

Stejně jako vloni to budou ukázky práce jednotek dobrovolných hasičů, své vybavení představí Policie ČR, u Českého červeného kříže bude možnost vyzkoušet si základy první pomoci, návštěvníci si budou moci vyzkoušet airsoft, paintball, bude možnost vyplavit si do krve trochu adrenalinu na lanech vysoko nad zemí. Představí se sportovní kluby karate a thaiboxu, kynologické spolky, letečtí modeláři a jiní.

 

Máte nachystané nějaké novinky oproti loňskému ročníku?

Asi nejzásadnější organizační novinkou oproti loňsku je pokračování hudební produkce po skončení dynamických a statických ukázek. To znamená, že po skončení můžeme všichni posedět, tančit a bavit se až do pozdních večerních hodin. Co se týče ukázek a atrakcí pro návštěvníky, máme připravená dvě poměrně velká lákadla, a to jízdy v bojovém vozidle pěchoty a přiletí nám vrtulník, v němž bude možné se proletět.

 

Kromě již zmíněné akce pořádáte i něco jiného?

Český Červený kříž Velká Hleďsebe společně s Traicontem a S.G.T.S. je možné vidět na spoustě dětských dnů pořádaných obcemi v poměrně širokém okolí a za zmínku určitě stojí akce s názvem „Pomezský adrenalinový den“, která vznikla taktéž vloni a úplně spontánně, když jsme byli s dětmi z Kynšperského airsoftového oddílu Buldoci na silničním mostě přes Skalku v Pomezí nad Ohří a užívali si tam adrenalin na lanech. Shodou okolností a náhod se na nás přišel podívat starosta Pomezí nad Ohří pan Ing. Radek Tlačil a velice aktivně se k nám přidal. Slovo dalo slovo a o loňském podzimu jsme, ve spolupráci s Německým červeným křížem a dalšími partnery, uspořádali akci pro širokou veřejnost, kde bylo možné vyzkoušet si, jaké to je, když Vám v těle proudí adrenalin. Samozřejmě letos pořádáme další ročník Pomezského adrenalinového dne a s panem starostou, který naši činnost s mládeží nedávno podpořil zakoupením raftu, jsme už dohodli i termín na 29.8.2015, takže to bude takové malé rozloučení s prázdninami.

 

Hovoříte o lanových aktivitách, o adrenalinu na lanech. Můžete být konkrétnější, o jaké lanové aktivity jde a kde je pořádáte?

Jde o lanové překážky, které se zdolávají horolezeckou nebo speleotechnikou. Lanová centra s pevnými překážkami pár metrů nad zemí jsou v dnešní době i v našem regionu. Jsou to perfektní místa pro odreagování, ale tam je nutné, aby lidé přijeli. My ve své podstatě přijedeme za lidmi kamkoliv a pomocí horolezeckého materiálu s využitím domů, mostů, stromů a kdoví čeho ještě, postavíme zajištěné překážky mnohdy o hodně vyšší a skoro pokaždé  trošku jinak. Sice nepostavíme moc překážek najednou, ale vesměs k lanovým aktivitám přibalíme i něco z první pomoci nebo něco z airsoftu, takže zážitků je dostatek. Mobilita je naší vcelku slušnou devizou.

 

Kolik vašich členů se podílí na těchto aktivitách?

Tak takové to jádro tvoříme ve třech nebo ve čtyřech a obrovskou pomoc nám poskytují členové S.G.T.S., z nichž někteří jsou zároveň členy ČČK Velká Hleďsebe.

 

Přijímáte nové členy? A co by měl případný zájemce udělat proto, abyste ho přijali?

Hovořím-li za sebe, tedy za ČČK Velká Hleďsebe, tak dveře k nám do místní skupiny jsou otevřené pro všechny, kterým bylo 15 let a chtějí být prospěšní a ještě si u toho užít spoustu zábavy za obrovskou spoustu práce, protože plánů a vizí máme opravdu hodně. Takže zájemci nás můžou kontaktovat, třeba přes Facebook.

 

Jako neziskovka máte jistě problém se zajištěním financí, jak je získáváte?

To rozhodně ano, začátky byly hodně těžké a plné improvizace, protože pro naše aktivity je potřeba velké množství poměrně drahého materiálu. Nějaký materiál jsme měli každý doma, něco jsme postupem času začali pořizovat z vlastních zdrojů. V současnosti, když už jsme vidět na různých akcích pro veřejnost, tak si nás pomalu začínají sponzoři všímat a sem tam nám, ať už materiálně nebo finančně, pomáhat. Všeobecně naše malé spolčení neziskovek zastává názor, že napřed předvedeme, co děláme, že to umíme a že je to prospěšné a pak teprve případným sponzorům nastíníme naše vize do budoucnosti a je jen na nich zda nás v našem úsilí podpoří.

 

 

Soutěž

 

Chcete vyhrát let vrtulníkem přímo na akci Mezi nebem a zemí? Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a být vylosován

Soutěžní otázka zní:

 

Kdy byla založena místní skupina Českého červeného kříže Velká Hleďsebe?

 

Odpovědi zasílejte na email foto@zivechebsko.cz, a to do čtvrtka 25. června 2015.