Výrobci extra silného pervitinu skončili v poutech

Kriminalistům se podařilo rozprášit desetičlenný gang výrobců a distributorů drog. Jeho členové zásobovali velkou část západních Čech nejen zvlášť účinným pervitinem, byli i významnými distributory léků na jeho výrobu. Kromě kompletně vybavené varny a různých chemikálií policisté u zadržených objevili i pět milionů v hotovosti.

„V rámci operace „LOSOS“ se detektivům Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování podařilo odhalit desetičlennou organizovanou skupinu pachatelů, která představovala hlavní zdroj léků s obsahem pseudoefedrinu pro nelegální výrobu metamfetaminu v Plzeňském a Karlovarském kraji,“ popisuje mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Skupina mimo to ve velkém prodávala pervitin, a to na Chebsku, Mariánskolázeňsku, Sokolovsku a Plzeňsku. Nešlo ale jen o „obyčejný“ pervinit. Náročnější zákazníci si mohli koupit i takzvaný „žlutý metamfetamin“, který je speciálně chemicky upravený a uživateli je vyhledávaný kvůli silnějším účinkům.

Kriminalisté skupinu sledovali půl roku. Hlavní organizátor jezdil nakupovat potřebný lék s obsahem pseudoefedrinu do Polska, odkud si přes jednoho majitele lékárny odvážel tisíce kusů balení. Část si nechal a zpracoval ve své laboratoři, která se nacházela v rodinném domě uprostřed zástavby, druhou část prodal. A nebyl troškař, rozhodně nešlo jen pár platíček. Podle policistů byly jeho dodávky velmi významným zdrojem pro varny pervitinu v celých severozápadních Čechách. Právě tam je zájem o drogu stále větší, protože si sem zvykli jezdit pro pervitin i cizinci.

„V rámci samotného trestního řízení se podařilo zadokumentovat několik cest pro léky do Polska a dovoz téměř 100 kilogramů tablet CIRRUS, kdy z takovéhoto množství lze vyrobit přibližně 18 kilogramů metamfetaminu,“ říká Barbora Kudláčková.

Hlavní organizátor trestné činnosti a jeden z členů skupiny byli zadrženi přímo při výrobě pervitinu. Policisté pak zajistili kompletní laboratoř, necelá dvě kila pervitinu, téměř kilogram extrahovaného efedrinu, čtyři kilogramy tablet s obsahem pseudoefedrinu, několik gramů extáze a hašiše, osobní vozidlo a přes pět milionů v hotovosti.

Případ vyřešili detektivové Národní protidrogové centrály ve spolupráci se zásahovou jednotkou KŘ PČR Plzeňského kraje, Městským ředitelstvím Policie ČR Plzeň-město, Územním odborem Plzeň-venkov a Cheb.

Celkem bylo v rámci operace „LOSOS“ obviněno deset osob, kterým hrozí trest od 2 až 12 let za mřížemi.