„Vaše doklady, prosím,“ slyšeli řidiči nákladních aut

Policisté v Karlovarském kraji se tento týden zaměřili na nákladní automobily a autobusy. Rozdali deset pokut a dvě desítky přestupků poslali k dalšímu šetření. Nejčastějším problémem bylo chybějící rezervní kolo, hluboké koroze brzdných kotoučů, neplatná technická a nedodržení doby řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávek.

Za loňský rok šetřili dopravní policisté v celém Karlovarském kraji 199 dopravních nehod nákladních automobilů.

„Při těchto nehodách byly dvě osoby usmrceny, jedna osoba byla těžce zraněna a osmatřicet osob bylo zraněno lehce,“ uvádí policejní mluvčí Zdeňka Papežová. A také proto se na nákladní auta policisté zaměřili. „Kontroly mají svůj důvod a vedou k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, snížení počtu dopravních nehod a ovlivňují nekázeň všech účastníků silničního provozu,“ vysvětluje mluvčí.

Během kontroly zjistili policisté sedm přestupků na Karlovarsku, 24 na Sokolovsku a jeden na Chebsku – ten stál však za to. „Kontrolované vozidlo s přívěsem mělo prasklé dva brzdové kotouče, prasklé čelní sklo, některé svítilny vůbec nesvítily, byla poškozena elektroinstalace, je i podezření neoprávněného nalepení kontrolní známky STK, neboť byla u vozidla omezena technická způsobilost na 30 dnů pro vážné závady,“ vyjmenovává Zdeňka Papežová všechny závady.

„Nejeden řidič byl zaskočen nekompromisností policistů, kteří v deseti případech uložili pokutu na místě, a ve 22 případech byla věc postoupena k dalšímu řešení, tři řidič zaplatili pokutu na místě,“ dodává policejní mluvčí.