Mariánské Lázně mají vrátit část dotace – téměř 25 milionů

Rozpočet Mariánských Lázní dost možná přijde o 24,6 milionů korun. Jde o část dotace, kterou město získalo z Regionálního operačního programu Severozápad. Jak ukázal audit provedený Ministerstvem financí, během projektu město chybovalo, a tak na proplacení velké části dotace nemělo nárok.

Audit provádělo ministerstvo financí v minulém roce.

„Jeho cílem bylo zjistit, zda projekt splňoval kritéria pro operační program, zda vykázané výdaje souhlasí s účetními záznamy a zda jsou výdaje vykázané příjemcem dotace, kterým bylo město Mariánské Lázně, v souladu s právem EU a s vnitrostátními předpisy,“ potvrdil Martin Hurajčík, 1. místostarosta Mariánských Lázní.

Auditní orgán Ministerstva financí objevil pět pochybení, z toho dvě velmi závažná. Z dotace, která činila takřka 28 milionů korun, by tak město mělo vrátit 24,6 milionů korun.

„Nyní se seznamujeme se skutečnostmi, které z auditu vyplývají a budeme se snažiOLYMPUS DIGITAL CAMERAt napravit pochybení, která jsou v auditu uvedena tak, abychom co nejvíce zmírnili tvrdost sankce. Bohužel u zjištění s vysokou mírou závažnosti nebudeme s největší pravděpodobností mít šanci dopad zmírnit, protože vycházejí z počátku a průběhu provedení operace,“ řekl místostarosta a podotkl, že další informace budou mít po právní analýze a po důkladném seznámení se s auditní zprávou.

Výsledkem auditu se už začal zabývat také úřad regionální rady regionu soudržnosti Severozápad.

„Úřad Regionální rady byl o výsledcích auditu informován a v dané souvislosti bude nyní zahájeno daňové řízení,“ sdělila Eliška Štádlerová, tisková mluvčí ROP Severozápad.  Během daňového řízení je úřad vázán mlčenlivostí, a tak v současné době nemůže poskytnout žádné podrobnosti.

A kvůli čemu má tedy město dotaci vrátit? Podle neoficiálních informací město nedodalo všechny potřebné dokumenty a spekuluje se také o zmanipulovaném výběrovém řízení na dodavatele, které probíhalo formou elektronického losování.