Záchranáři cvičili, zda by si poradili s nákazou

Dekontaminace pacienta s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu – to byl scénář záchranářského cvičení, které se odehrálo v Karlových Varech. „Účelem taktického cvičení bylo ověřit součinnost složek IZS v souvislosti s podezřením na zavlečení vysoce nakažlivé nákazy do Karlovarského kraje,“ uvádí Martin Kasal, tiskový mluvčí HZS Karlovarského kraje. 

Krátce po devátého hodině dopoledne (v úterý 21. 10.) přijalo Operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje informaci od lékaře, že má v ambulanci pacienta s pozitivní cestovní anamnézou a klinickými příznaky, z nichž lze usuzovat na vysoce nakažlivou nákazu.

„Po předání kontaktu na sloužícího pracovníka krajské hygienické stanice tento pracovník potvrdil podezření na nákazu a vyžádal si tak zásah složek IZS. Přímo v ambulanci zajistil izolaci jak pacienta, tak i ostatních, kteří s pacientem přišli do kontaktu,“ popisuje mluvčí průběh cvičení.

Celé okolí ambulance, která se v rámci cvičení nacházela v budově karlovarské hygienické stanice, uzavřela přivolaná policie, hasiči z profesionálních stanic v Karlových Varech, Sokolova a Chebu začali připravovat dekontaminaci všech účastníků zásahu.

Nejprve bylo nutné dekontaminovat osoby, které byli s pacientem v kontaktu, ale u kterých se nákaza nepředpokládala. Poté do uzavřené ambulance vstoupili hasiči společně se záchrannou službou, všichni v ochranných oblecích. Pacienta uložili do ´biovaku´, ve kterém ho přenesli rovněž k dekontaminaci a následně do sanitky. Ta by následně pacienta odvezla do specializační infekční péče.

„V rámci cvičení se prověřila koordinace nejen základních složek IZS při zásahu tohoto typu, ale i spolupráce s hygieniky, epidemiologa či pracovníků zdravotního ústavu,“ dodává Martin Kasal.

Před dvěma týdny záchranáři řešili skutečný případ podezření na vysoce nakažlivou nákazu, kdy příznaky nakažení měla recepční jednoho z karlovarských hotelů, která se vrátila z návštěvy afrického kontinentu. Toto podezření se naštěstí nepotvrdilo.

Františka Hartmann 
frantiska@zivechebsko.cz