Věda před radnicí

VII. festival zábavné vědy v podání žáků a učitelů Gymnázia Cheb se uskutečnil první dva říjnové dny na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu. 

K vidění toho bylo opravdu mnoho. Například:

Z akustiky: Jak se dělá zvuk; Jak se vede zvuk; Jak slyšíme jedním a druhým uchem; Jak funguje trubkový telefon atd.

Z optiky: Jak se vaří se Sluncem; Jak zobrazuje válcové zrcadlo; Jak se podívat do nekonečna; Jak se uvidím v děrovaném zrcadle; Jak nás klamou oči; Jak funguje stereoskop, obří kaleidoskop atd.

Z mechaniky: Obří vírové dělo; Jak se sedí fakírům; Jak se točit s roztočeným kolem; Jak se chová chaotická fontána; Jak se šíří vlny; Závody kuliček (nejkratší cesta neznamená vždy nejrychlejší); Jak udržet míč ve vzduchu; Jak postavit most bez hřebíků; Jak se schovat do bubliny; Pozorovat dominový efekt, Smyčka smrti, Rotační koloběžka atd.

Z elektřiny: Jak se může stát člověk zdrojem elektřiny; Jak se chovají magnety; Poznat princip magnetické spojky; Jak získat elektrický proud z ovoce a zeleniny atd.

Z astronomie: Pozorování slunečních skvrn; Jak vzniká elipsa, Vaříme se Sluncem – solární vařič, Kámen spadlý z nebe – skutečný meteorit atd.

Z matematiky: Lámat si hlavu – kovové i dřevěné hlavolamy; Staň se milionářem – obří hlavolam „Patnáctka“; Názorné modely složitých těles; Projde rovná tyč zakřiveným otvorem? Atd.

Kdo si hraje, nezlobí: Zbrusu nové velké modely zábavných her, skládání figurek z papíru a mnoho dalšího…