Málokdo chce umírat osamocen… I vy máte šanci podpořit činnost hospicu

Čtyři tisíce korun. Taková suma je denně třeba k zajištění chebského mobilního hospice.  Protože ale zatím není paliativní péče hrazená pojišťovnami, je služba závislá na darech. I proto společnost spouští kampaň „DOMA JE DOMA… ale něco to stojí“.Doma je doma ... ale něco to stojí

„Hospic Sv. Jiří nám pomohl v nejtěžší chvíli, kdy tatínek odcházel z tohoto světa ve velkých bolestech; poradili, jak s ním máme zacházet, jak dávat utěšující léky a v nejtěžší chvíli zařídit vše potřebné, jinak bychom si s ním nevěděli rady. Velice děkujeme všem sestřičkám, které tu byly, a zvláště té, která tady s námi prožila tu chvíli poslední.“ … To o chebském hospici uvedla v dotazníku spokojenosti jedna z klientek. Lidé často zjistí, jak je služba potřebná, až ve chvíli, kdy sami potřebují pomocnou ruku. Dle průzkumů si 75% obyvatel naší země přeje poslední chvíle svého života prožít doma mezi svými blízkými. Většina z nich ale nakonec umírá o samotě, v nemocnicích, léčebnách.

„Je proto dobrou zprávou, že od února tohoto roku mají obyvatelé chebského regionu možnost využít služeb mobilního hospice. Zdravotní sestry, lékaři, sociální pracovníci, psychologové, duchovní i školení dobrovolníci z Hospice Sv. Jiří pomáhají lidem, kteří potřebují zdravotní, psychickou, sociální, či duchovní podporu, aby mohli své poslední dny prožít jako dobrou součást svého života, bez zbytečných bolestí, doma, se svými nejbližšími,“ říká chebský farář Petr Hruška.

Ačkoliv hospic poskytuje své služby jen půl roku, dokázal se postarat už o 27 nemocných a poskytnout výraznou pomoc i jejich rodinám a blízkým. Hospic nejezdí za pacienty jen po městě Chebu, ale také do Aše, Sokolova, Františkových Lázní, Libé, Pelhřimova, Hazlova, Skalné, … Ve své službě spolupracuje s praktickými lékaři i zdravotnickými zařízeními.

Jenže to má háček. „Navzdory některým mediálním dezinterpretacím, služby domácí specializované paliativní péče bohužel zatím nejsou a ani příští rok jistě stále ještě nebudou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění,“ vysvětluje Alena Votavová, ředitelka Hospicu Sv. Jiří. „I chebský mobilní hospic je proto zatím zcela odkázán na finanční podporu z veřejných grantů, a zejména pak z darů ze soukromého sektoru.“ Proto v těchto dnech vyhlašuje velkou dárcovskou kampaň nazvanou „DOMA JE DOMA… ale něco to stojí“. Kampaň má za cíl do letošního prosince zajistit finance nebo příslib financí na příští rok ve výši mezi 1,2 a 1,6 milionu korun. „Za tu první částku mobilní hospic v Chebu bude schopný stabilizovat své služby i do příštích let, při získání té druhé je bude schopný i nadále rozvíjet,“ uvádí ředitelka. Letošní rok chebský hospic sice zvládne s již zajištěným vyrovnaným rozpočtem ve výši kolem 800 tisíc korun, což se podařilo jen za cenu mnoha hodin přesčasové či zcela dobrovolnické práce malého týmu nadšenců, kterým leží tato oblast na srdci. Pro rozvoj, zkvalitnění a stabilizaci je však potřeba přibližně jednou tolik, tedy přibližně 1,6 milionu korun. Hospic by pak mohl například zřídit nové pracovní místo vrchní sestry na celý úvazek, na půl úvazku zaměstnat sociální pracovnici a, bude-li dostatek prostředků, registrovat novou odlehčovací službu, která by rodinám umírajících pomáhala zvládat velmi náročnou 24 hodinovou péči o jejich blízké i po praktické stránce.Doma je doma...až do posledního okamžiku

Pomoct může každý. Nejjednodušší a nejúčinnější formou podpory je členství v „Klubu přátel Hospice Sv. Jiří“. Ten sdružuje ty, kteří hospic chtějí podporovat každoměsíční či každoroční předem přislíbenou částkou. Speciální nabídku dárcovství má hospic připravenou také pro firmy.

Veškeré potřebné informace (o dobrovolnické spolupráci, věcných darech, finančních darech či firemním sponzoringu) lze najít na webových stránkách Hospice Sv. Jiří, lze je získat i na emailu fundraising@hospiccheb.cz nebo na telefonním čísle 736 432 911 (Alena Votavová, ředitelka hospice). Všechny hospicové finance se postupně převádí na nový transparentní účet (č. ú. 2000 653 844 / 2010), kde na jedno kliknutí bude přehled o celém hospicovém hospodaření.