Hasičů a policistů je prý stále málo

Jak funguje spolupráce policistů, hasičů a záchranářů v Karlovarském kraji? Podle členů Bezpečnostní rady je to stále lepší. Rada se v uplynulých dnech sešla právě proto, aby zhodnotila činnost složek Integrovaného záchranného systému (IZS) za minulý rok. A výsledek? Práci odvádí dobrou, policistů a hasičů má kraj ale málo. 

Cvičení IZS. „Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje v loňském roce řešilo přes 8 tisíc trestných činů, což ukazuje na osmi procentní nárůst kriminality,“ informuje Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Karlovarským policistům se úspěšně podařilo objasnit přes 68 procent případů, za což jim podle informací z krajského úřadu patří prvenství v ČR.

Zdravotnická záchranná služba loni uskutečnila téměř 38 tisíc výjezdů. Především se jednalo o úrazy, dopravní nehody nebo náhlé příhody. Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje provedl ve spolupráci s ostatními záchrannými složkami v roce 2013 3 638 společných zásahů na území Karlovarského kraje. Při těch nejzávažnějších událostech došlo celkem k sedmi ztrátám na lidských životech. Celkové škody byly vyčísleny celkem na zhruba 44 milionů korun. Ale díky jejich práci se podařilo zachránit majetek v hodnotě 70 milionů korun.

„Složky IZS se také v loňském roce společně zúčastnily prověřovacího cvičení na silnici vedoucí do Božího Daru. Námětem cvičení byla záchrana osob z převráceného autobusu. Další cvičení zaměřené na likvidaci úniku nebezpečné chemikálie z havarované cisterny proběhlo na Chebsku a prověřilo i koordinaci s hasiči z příhraničních německých obcí,“ uvádí mluvčí.  

Zástupci policie a hasičů konstatovali, že se i přes vysokou míru nezaměstnanosti v regionu stále nedaří naplnit plánované počty příslušníků bezpečnostních složek. Podle hejtmana Josefa Novotného jde ale o celorepublikový stav. Důvodem prý je především to, že uchazeči v mnoha případech nesplní zdravotní předpoklady, nemají potřebnou fyzickou zdatnost nebo neuspějí při psychotestech.

Františka Hartmann, 
frantiska@zivechebsko.cz