Sezóna černého rybízu je tady

Malé černé bobule s vysokým obsahem vitamínu C a charakteristickou vůní – to je černý rybíz. Jde o velice zdravé ovoce, které za poměrně málo péče poskytuje vysoký výnos plodů. Kde se u nás vzalo? A jak pěstovat a zpracovat? I na to se podíváme.

 

Historie

Historie pěstování černého rybízu sahá až do 14. století, původně jej lidé v Evropě využívali jako léčivku. K takovým účelům je vhodná celá rostlina. Jako ovoce se rybíz pěstuje od 15. století k nám se dostal pravděpodobně z Německa. Zajímavostí je, že původně vnímali lidé charakteristickou vůni rybízu jako zápach, až postupem času si k ní našli cestu. I dnes se ale najdou jedinci, kteří černý rybíz prostě nemohou ani cítit…

Rostlina

Rybíz černý je vytrvalý asi 1 – 1,5 metru vysoký keř. Na větvičkách vyrůstají ve střídavém postavení 3 – 5 laločnaté listy s pilovitým okrajem. Kvete v dubnu až v květnu, drobnými, zvonkovými žlutozelenými květy. Plody jsou černé bobule 5-10 mm velké, rostoucí v hroznech.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVitamínová bomba

Rybízové plody jsou malou vitamínovou bombou. Ze všech odrůd rybízu má ten černý největší obsah vitamínu C. Jen 20 – 30 bobulí by mělo pokrýt naši denní dávku vitamínu C. Obsahuje i rutin (vitamín P), který blahodárně působí na náš cévní systém, najdeme v něm také niacin (B3), kyseliny pantothenové (B5), vitamíny, které jsou důležité pro naši nervovou soustavu, pro dobrou pleť a vlasy. Karoteny, které taktéž obsahuje, jsou významnými antioxidanty, dokáží nastartovat naši imunitu. Velmi dobrým pomocníkem je černý rybíz při léčbě chřipky, angín, zánětech dutin, kašli a dalších. Rybízový list i plod bývá součástí potoputných a urologických čajů. Do ovocných čajů bývá přidávána sušená bobule. Odvar z kořene černého rybízu pomáhá výrazně při zánětech jater.

Velmi dobré zdravotní účinky má také rybízová šťáva, sirupy, džemy, marmelády a také likéry, protože i po vaření si zachovává značné množství zdraví prospěšných látek. Nejúčinnější je ovšem v syrovém stavu.

Černý rybíz konzervujeme například zmražením, výrobou domácích šťáv, džemů a různých druhů želé. Vhodný je pro pečení moučníků, kde kyselost ovoce dodá osvěžující chuť.

Na černý rybíz by si ale měli dát pozor lidé, kteří trpí na překyselení žaludku.

 

A protože je sezóna černého rybízu v plném proudu, nesmí chybět pár receptů, jak s bobulemi naložit:

Rybízový koláč s kysanou smetanou

Budeme potřebovat:

200 gramů polohrubé mouky-cca 1 hrnek

100 gramů cukru – 1/2 hrnku

10 lžic oleje

½ hrnku mléka

2 vejce

½ prášku do pečiva

Tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy.

Náplň z kysané smetany: 

500 gramů kysané smetany

250 gramů čerstvě šťávy z černého rybízu

Cukr podle chuti

9-10 plátků želatiny

Vejce, cukr a olej vyšleháme. Postupně přidáme ostatní suroviny, nalijeme do formy a dáme péct.

Po upečení a vychladnutí korpusu (nevyndaváme z formy!) si připravíme náplň. Do kysané smetany vmícháme čerstvou rybízovou šťávu a podle chuti osladíme. Nalijeme na dort a necháme přibližně dvě hodiny v ledničce ztuhnout. Poté si připravíme omytý černý rybíz, který nasypeme na dort. Připravíme si dortovou želatinu (500 ml), kterou nalijeme na dort. Dáme opět do lednice ztuhnout a po dvou hodinách podáváme. Kyselost rybízu dodá celému dezertu na svěžesti.

Šťáva z černého rybízu

1000 ml. čerstvé šťávy z černého rybízu

500 ml. převařené a vychladlé vody

1,8 kg cukru

1/5 lžičky kyseliny citronové

Čerstvý rybíz omyjeme, osušíme a dáme do odšťavovače. Nalijeme do většího hrnce, zahříváme a za stálého míchání rozpustíme cukr. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citronovou, jakmile se dostane šťáva k varu, sundáme ze sporáku. Sebereme všechnu pěnu, která se udělala na povrchu šťávy, a hned plníme do lahví, které důkladně zavřeme. Skladujeme v chladu. Může se stát, že se ze šťávy stane želé, to ale není žádná vada. Stačí protřepat nebo pomoct „kousku šťávy“ vidličkou, aby se rozpustil.

Rybízovo-grepová marmeláda

850 ml čerstvé (odšťavené) šťávy z černého rybízu

150 ml čerstvé grepové šťávy

1 kg cukru

1 želírovací přípravek

Čerstvě natrhaný rybíz a šlupek zbavený 1 velký grep dáme do odšťavovače. Odměříme si 1 litr ovocné šťávy a vmícháme cukr a želírovací přípravek (dle návodu daného přípravku). Přivedeme celou směs k varu a poté dáme ze sporáku. Plníme do předem připravených suchých skleniček, které obrátíme dnem vzhůru na 10 minut.

Dobrou chuť! 🙂