Levandule neroste jen v Provence

Voňavá, užitečná a krásná, tohle vše je levandule, která se zabydlela na našich zahradách, ale také na terasách a balkónech. Romantická rostlina toho ale umí mnoho. A pozor, zdaleka nemusí být tak neškodná, jak se zdá.

OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Historie   

Její název prý pochází z latinského „lavare“, což znamenaná mytí, čištění. Pravlastí levandule je Persie, odkud došlo k jejímu rozšíření. Její blahodárné účinky znali již ve starém Řecku, kde byla používána ke koupelím. Tehdy ale nešlo o levnou záležitost, dopřát si ji tak mohli jen bohatí občané.

V současnosti se pěstuje snad v celé Evropě. Velmocí však zůstává Francie, hlavně její jihozápadní část – Provence. Rozsáhlá levandulová pole propůjčují krajině nezaměnitelný charakter.levandule 2 web malá

Levandule u nás

V našich podmínkách se daří především levanduli lékařské (pozor, to ovšem neznamená, že si zde nemůžete koupit i jiný druh!). Je to rostlina mrazuvzdorná, stanoviště by mělo být slunečné s lehkou sušší půdou. Jde o polokeř, vysoký asi 60 – 120 cm, s 2 – 6 cm velkými listy se vstřícnými s podvinutými okraji. Barvu mají zelenou až stříbřitě zelenou. Květy jsou dlouhé na stopkatých přerušovaných klasech. Doba kvetení je od června do srpna. Můžeme ji pěstovat jako voňavou obrubu chodníků v zahradě, vhodná je také do květináčů, které zkrášlí terasy a balkóny.

Léčivka

Kromě vůně a krásy květů, budeme mít po ruce léčivku, která zklidňuje nervový systém, zlepšuje psychickou odolnost a má protizánětlivé účinky. V aromalampě nám krásně pročistí vzduch. Není třeba se bát, že by nás uspala. Řadu lidí naopak povzbuzuje. Její použití v ložnici proto není podle některých zdrojů zdaleka tak ideální, jak se tvrdí. Květ levandule se přidává do čajů (odbourává stres, pomáhá proti bolestem hlavy, ale i proti plynatosti). Není radno to s ní ale přehánět – má lehce projímavé a omamné účinky. Používá se ale také ke koupelím či masážím. Na tyto účely lze zpracovat celou rostlinu. Často se uchovává sušená (na suchém a tmavém místě, ideálně uzavřená např. ve sklenici), ale také v podobě oleje či tinktury.

Z poupat se získává esenciální olej, který tvoří základ pro výrobu voňavek, mýdel a dalších kosmetických výrobků. V gastronomii se používá jako dochucovadlo některých pokrmů.

U levandule, stejně jako u každé jiné bylinky platí, že méně bývá více. Je třeba mít na paměti, že není vhodná zcela pro každého. Pokud si nejste jistí, zda vám nemůže ublížit, poraďte se se svým lékařem.

Okrasa

Levandule se skvěle hodí jako dekorace do domácností. Usušená a svázaná kytice nám provoní celý byt. Její vůně využijeme v šatníku, kde odpuzuje moly. Jak už je uvedeno výše, v ložnici by se měla používat s mírou.

Levandulová tinktura

Budete potřebovat:

Skleněnou lahvičku (sterilizovanou)

Kvalitní alkohol (vodka nebo třeba lékařský líh)

Dostatek levandulových květů

Bylinky trochu nasekejte, naplňte jimy do 2/3 lahvičku a zalijte alkoholem. Teď už jen stačí ji min. na měsíc uchovat na tmavém místě. Nezapomeňte ji jednou denně protřepat. Po měsíci přeceďte přes plátno a nalijte opět do sterilizované lahvičky. Lze používat i jako přírodní osvěžovač vzduchu (pozor, některé materiály může alkohol poškodit).