Jiří Werich Petrášek. Do Františkových Lázní se vracím rád a vždy tady najdu něco nového

V porotě chystaného Mezinárodního festivalu kresleného humoru usedne také  vysokoškolský pedagog, spisovatel, herec, dabér, moderátor a milovník dobrého humoru Jiří Werich Petrášek. Do Františkových Lázní se vrací často a rád.

Foto: Archiv Jiřího Wericha Petráška

Jaký druh humoru máte rádi – kreslený, hraný, politický…? Který Vás vždy spolehlivě rozesměje?

Mám rád dvě formy humoru. Obě podporují moji přirozenou lenost. Jde tedy o humor kreslený, protože člověk nemusí moc číst. A také hraný, protože ten se dá sledovat díky médiím i z gauče vlastního obýváku. Spolehlivě mne rozesměje humor kvalitních českých televizních seriálů a filmů, mnohé hlášky mne dostanou pokaždé, i když je člověk zná už nazpaměť. A kreslené vtipy? Ty mne dostávají už od dob Dikobrazu a je moc fajn, že Tapír v tom s velmi vysokou kvalitou zdárně pokračuje.

Jezdíte do Karlovarského kraje často?  Kde nebo které místo tady máte nejraději?

Jezdím sem poměrně často. Jako porotce mj. i gulášového klání v Nebanicích, jsem i tváří hotelu Pawlik ve Františkových lázních, kde mívám pravidelná představení. A právě toto město jsem si z Karlovarského kraje oblíbil nejvíc. Vracím se sem rád a vždy tady najdu něco nového.

Jaký je váš nejoblíbenější kreslíř?

V minulosti Neprakta. V současnosti Mirek Vostrý.

Co Vás v poslední době nejvíce rozesmálo?

Určitě nedávné představení, kdy jsem byl na place společně s Jiřím Suchým. To je muž absolutně vytříbeného, inteligentního humoru. Člověk se s ním uvnitř baví a směje celé představení a často jsem musel nezadržitelně vyprsknout. Málokdy mne na divadle něco odrovná. Ale s Jiřím Suchým se člověk baví celou dobu na jevišti.

Co říkáte na dnes velmi oblíbený stand up?

Pro moji profesi má velkou cenu stand up jako forma umělecké komedie. Přímý kontakt s divákem je něco, co miluji a často vyhledávám. Vždy mám pocit, že já jsem tam sice pro diváky, ale často mnozí diváci i pro mne. A je mi moc hezky na duši.

Kde se s vámi mohou čtenáři v nejbližší době setkat?

U mne je to jednoduché. Nejsem kreslíř, takže jedině v mé poslední knize Kapka do žil, kterou jsme v Českém rozhlase s Janem Přeučilem natočili také jako audio knihu. A samozřejmě mne mohou lidé spatřit na divadle. V současné době chystám 41.reprízu Hovorů W s Janou Paulovou Davidem Suchařípou v Divadélku Radoslava Brzobohatého v Praze. A 12. srpna bychom měli přijet s Hovory W do Císařských Lázní ve Františkových Lázních. A tak se sem opět moc těším. A budu zase objíždět vlasti české a moravské s mojí one man show „Ven ze stínu aneb kdybych nebyl Werichem“.