Říkám ne alkoholu a drogám za volantem! Preventivní projekt je zaměřen na mladé řidiče

V loňském roce probíhal na území Karlovarského kraje preventivní projekt Říkám ne alkoholu a drogám za volantem!, který byl zaměřen zejména na absolventy autoškol a mladé řidiče ve věku 18 až 29 let. Cílem tohoto projektu bylo snížit počet dopravních nehod a jejich následků u cílové skupiny mladých řidičů a tím zvýšit ochranu života, zdraví a majetku osob v silničním provozu.

Tento projekt je zaměřen na zvýšení znalostí a informovanost uchazečů o řidičské oprávnění a nové řidiče a o možnosti spáchání trestného činu v dopravě, a to zejména pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek. Cílem bylo také informovat o tom, jaké mohou mít dopravní nehody následky a jak mohou ovlivnit životy účastníků po dopravní nehodě.

Projekt Říkám ne alkoholu a drogám za volantem!, navazuje na předchozí ročník projektu Mladí řidiči za snížení dopravní nehodovosti, který byl v minulých letech realizován jedním z dopravních policistů Krajského ředitelství PČR Karlovarského kraje, jenž se problematikou dopravních nehod zabývá již 17 let.

Preventisté a policisté z dopravních inspektorátů Karlovarského kraje v rámci projektu navštívili oslovené spolupracující autoškoly, případně střední školy, kde si studenti dělají řidičský průkaz v rámci výuky. Přednášející policisté se zaměřili především na vznik dopravních nehod pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek a právní následky těchto nehod. Součástí besed byla reálná videa a fotografie z dopravních nehod, ke kterým došlo na území Karlovarského kraje.  Tyto záběry měli mladým řidičům ukázat, jaké nebezpečí jim hrozí a že v mnohých případech nejde jen o poničené plechy vozidel, ale mnohdy i o zdraví a život všech účastníků nehod.

Policisté při svých besedách vycházeli především z toho, že učitelé autoškol vykládají silniční zákon č. 361/2000 Sb. v teoretické rovině. Posluchači proto ve většině případů ocenili příklady z praxe a přítomnost dopravního policisty při teoretických hodinách při výuce autoškoly.

Vzhledem ke zvýšenému zájmu oslovených autoškol a středních škol bude preventivní projekt Říkám ne alkoholu a drogám za volantem!, pokračovat i v letošním roce.  V případě Vašeho zájmu o besedu nás prosím kontaktujte na emailové adrese: vera.hnakova@pcr.cz.

Preventivní projekt Říkám ne alkoholu a drogám za volantem! v Karlovarském kraji probíhal v loňském roce díky finanční podpoře Ministerstva vnitra České republiky.

Policisté Karlovarského kraje Vám přejí mnoho najetých kilometrů bez nehod.

nprap. Mgr. Věra Hnátková