Na čipování psů mají majitelé už jen tři týdny

Chovatelé v České republice mají zhruba poslední tři týdny na to, aby své psy nechali u soukromého veterinárního lékaře označit mikročipem. K 1. lednu 2020 bude na základě novely veterinárního zákona schválené v roce 2017 povinné očkování psa proti vzteklině platné pouze v případě, že je pes označený mikročipem. Štěňata musí být označena nejpozději v době prvního očkování proti vzteklině, tedy v půl roce věku. Výjimku budou mít pouze starší psi a to, pokud jsou označeni jasně čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011. V legislativním procesu je v současnosti další novela veterinárního zákona, která mimo jiné definuje vybudování centrálního registrů psů.

Označení psů mikročipem provádějí soukromí veterinární lékaři, kteří jsou oprávněni vykonávat veterinární léčebnou a preventivní činnost, (jsou registrovaní u Komory veterinárních lékařů ČR). Čipování představuje jednorázový úkon srovnatelný s injekční aplikací. Mikročip o délce cca 1 cm je sterilně aplikován pomocí jehly do podkoží zvířete. Obal je vyroben z biookompatibilních materiálů, na které organismus zvířete nereaguje jako na cizí těleso. Za psa bez označení bude hrozit ve správním řízení uložení pokuty ve výši až 20 000 Kč.

Zavedení povinného označení všech psů by mělo do budoucna především usnadnit identifikaci psů ze strany kontrolních orgánů a tím také zefektivnit monitoring chovů a kontrolu dodržování stanovených předpisů chovateli. Komplikovaná identifikace psů mimo jiné často znesnadňuje veterinárním inspektorům postihování problematických chovů velkého množství zvířat – tzv. množíren. Odpovědi na nejčastější otázky týkající se povinného označování psů jsou k dispozici na webu SVS.

S povinností označit svého psa mikročipem se v tento moment nepojí povinnost zaregistrovat jej do centrálního registru – ten v současné době zatím neexistuje. Provozováno je však několik soukromých databází, do nichž mohou chovatelé údaje o svém psu a číslo čipu vložit. Řada obcí včetně těch největších měst (Praha, Ostrava, Plzeň) má stanoveno povinné označení psů mikročipy již roky místní vyhláškou a vede vlastní obecní registry psů. Je proto potřeba, aby chovatelé znali místní předpisy.

V rámci projednávání aktuální novely veterinárního zákona byl v Poslanecké sněmovně v září 2019 předložen poslanecký návrh, podle kterého by k zavedení centrální evidence označených psů vedené státem mělo dojít k 1. 1. 2022 a tento registr by měla vést Státní veterinární správa. O podrobnostech se v současné době jedná.