Exekuce, západní platy i dotace. Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý řešil problémy podnikatelů v Karlovarském kraji

Beseda s podnikateli a návštěva lubské společnosti Strunal Schönbach – to byl program návštěvy prezidenta Hospodářské komory ČR (HK ČR) Vladimíra Dlouhého v Karlovarském kraji, která se uskutečnila ve středu 23. 10. 2019. Společně s hlavní ekonomkou Raiffeisenbank Helenou Horskou zde řešili problémy místních podnikatelů. Těm komplikují práci například exekuce na platy zaměstnanců, složité získávání dotací, ale i nedostatečná bytová politika. Diskutovalo se také o blížícím se ochlazení ekonomiky.

Prvním bodem návštěvy byla beseda v chebském KC Svoboda, kde mohli podnikatelé probírat s prezidentem HK ČR Vladimírem Dlouhým a hlavní ekonomkou Raiffeisenbank Helenou Horskou aktuální ekonomická témata. Této možnosti využila celá řada podnikatelů z různých koutů Karlovarského kraje.

„Prezident HK ČR Vladimír Dlouhý k nám do regionu jezdí pravidelně a jsme za to rádi. Spousta problémů, které podnikatele tíží, není možné vyřešit na regionální úrovni a je nutné je přenést na tu celostátní,“ řekl Stanislav Kříž, ředitel Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje. „Tentokrát se mluvilo například o zaměstnancích s exekucí. Z laického hlediska se tento problém zaměstnavatelů netýká, opak je ale pravdou. Firmy to jednak zatěžuje administrativně, navíc je takový pracovník demotivovaný k pracovním výkonům. Proto bude tuto problematiku už příští týden řešit Vladimír Dlouhý s ministryní financí Alenou Schillerovou a se zástupci Svazu průmyslu a obchodu,“ doplnil Stanislav Kříž.

Řeč přišla také na obávanou krizi. „V Česku neočekáváme žádnou krizi, pouze zpomalení tempa růstu ekonomiky. Od plošného růstu celé ekonomiky se přesuneme k selektivnímu růstu pouze některých sektorů,“ uvedla Helena Horská. Ve vnitrozemí zatím ochlazení ekonomiky není patrné, z diskuze ale vyplynulo, že firmy spjaté s Německem už zpomalení tempa růstu ekonomiky začínají pociťovat.

Také tentokrát se mluvilo o nedokončené D6, což firmy stále brzdí. Problém Karlovarského kraje je také zanedbaná bytová politika. Ročně by mělo vyrůst 1400 nových bytů, ale staví se jich jen přibližně 800. To, že nedochází k obnově bytového fondu, je ale jednou z příčin, proč obyvatelé z kraje odchází. Zástupci firem si stýskali také na administrativní náročnost dotací a velkou časovou prodlevu než se dotace schválí. Mezitím se často změní pravidla trhu, pomoc tak nesplní kýžená očekávání.

„Podle mě stojíme na ekonomickém rozcestí. Měli bychom pořádně zainvestovat a chytit se té bohatší části Evropy. Jsou vlastně dvě možnosti, z nichž žádná není tragická. Buď se budeme mít „celkem dobře“, ale budeme pořád mlsně koukat na bohatší západní Evropu, nebo během generace budeme mít stejně vysoké mzdy jako oni,“ doplnil Vladimír Dlouhý.

Po dopolední debatě následoval pracovní oběd s představenstvem KHK KK a poté si Vladimír Dlouhý prohlédl lubský Strunal Schönbach, společnost s dlouhou tradicí, která se zabývá ruční výrobou strunných nástrojů ze vzácného rezonančního dřeva.