Po Židovské už to zase frčí

Dlouhé měsíce čekali řidiči v Chebu na to, než se po rekonstrukci otevře Židovská ulice. Ta patří k těm nejvytíženějším ve městě. Rekonstrukce změnila i celkový vzhled ulice. Původní asfaltový povrch nahradila kamenná dlažba, a to včetně chodníků, protože si to tak přáli památkáři. Náklady na opravu dosáhly 8,5 milionu korun.

Po dobu rekonstrukce silnice museli řidiči kvůli uzavírce objíždět celé město. Během stavebních prací tu našli poklad i archeologové, v podzemí totiž vedlo historické potrubí.

„V ulici provedla stavební firma kompletní rekonstrukci komunikace a chodníků, vybudovala tu 24 parkovacích stání a dále tu zřídila jedno stanoviště podzemních kontejnerů na směsný komunální odpad. Celkové náklady dosáhly 8,5 milionu korun včetně daně,“ sdělila tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Mimo jiné tu je nyní nová dešťová kanalizace, do které budou přepojeny veškeré dešťové vody z komunikace a z dešťových svodů přilehlých objektů.

„Oprava Židovské ulice v centru města Chebu začala v červenci a původně měla skončit v říjnu, kvůli archeologickému výzkumu se však rekonstrukce protáhla. Archeologové v podzemí nalezli unikátní potrubí ze 14. století, tudíž museli celé místo detailně zdokumentovat a prohledat, a tím došlo k mírnému zpoždění,“ uvedl tiskový mluvčí města Chebu Tomáš Ivanič.

VID