Kvůli chladnému počasí nedozrálo ovoce

Méně sladká jablka a hrušky a zelená rajčata. Tak letos skončila úroda nejednoho zahrádkáře. A může za to chladnější počasí. Letošní podzim totiž bylo v Karlovarském kraji až o 45% méně slunečního svitu, než je dlouhodobý průměr. Teploty během několika dnů rychle klesly pod 15°C, kde se drží stále. Podobné počasí by zatím mělo bohužel vydržet.A IMG_9685 web

„Letošní podzim je mnohem chladnější, než tomu bylo v loňském roce, a letošní září bylo nejchladnější za posledních deset let,“ potvrdil meteorolog Rudolf Kovařík ze Šindelové.

Loňské září bylo však nejteplejší za posledních dvacet pět let a vyskytly se v něm i tropické dny. Letos mnohým pěstitelům nedozrála rajčata a ovoce je podstatně méně sladší, než vloni.

Mimo toho, že letos na podzim svítilo méně Slunce, úrodu poznamenaly také letošní jarní mrazíky.

„Letos na podzim jsme měli přibližně o 45% méně slunečního svitu, než je dlouhodobý průměr. Tím pádem nejenže zaschla a nedozrála poslední rajčata a papriky, ale také nejsou jablka a hrušky tolik sladké, jak by správně měly být. Slunce je důležité v poslední fázi proto, aby v plodech vznikla cukernatost, a tak je sladkost jablek menší,“ vysvětlil Rudolf Kovařík.

Chladnější počasí však mělo jedno výrazné pozitivum. Neodpařilo se z povrchu země tolik vody, což napomohlo vyrovnat její podzemní zásoby.

„Jak v září, tak i v říjnu napršelo v Karlovarském kraji daleko více srážek, než je dlouhodobý průměr. Jen za září a říjen spadlo v kraji pětkrát více srážek než před patnácti lety. A přitom říjen patří k nejsušším měsícům v roce,“ okomentoval Rudolf Kovařík.

Zásoby podzemní vody jsou tak v tuto chvíli v normě. Hodně pršelo, a navíc srážky byly téměř po celém kraji rovnoměrné, to znamená, že se dokázaly mnohem lépe vsáknout.

„Navíc půda nebyla promrzlá, takže se do ní mohla voda lépe vsáknout. K tomu všemu příroda už v poslední fázi nepotřebovala tolik vodní vláhy, protože končí vegetace, a tak i tato skutečnost napomohla k doplnění spodních vod,“ dodal Rudolf Kovařík s tím, že nasycenost spodních vod v Karlovarském kraji je mezi 79 až 91 procenty.

VID