Hurikány v Americe ovlivňují i počasí i u nás   

Hurikány, které v uplynulých dnech trápily Ameriku, svým způsobem ovlivňují i počasí v Evropě. Potvrzuje to klimatolog Rudolf Kovařík ze Šindelové. Počasí v následujících dnech bude více proměnlivé než kdykoliv jindy.  počasí-déšť-na-web

Ameriku v posledních dnech potrápily celkem čtyři hurikány. Nejvíce škod podle posledních informací napáchal hurikán Irma. Ta způsobila na Floridě škody za několik miliard korun a způsobila výpadek elektrické sítě pro sedm milionů domácností. Navíc kvůli ní zahynulo několik lidí. Hurikány však nekončí.

„Může se zdát, že je Amerika daleko a nás to nemůže nijak ovlivnit,“ říká Rudolf Kovařík. „Opak je pravdou. Tyto hurikány mohou ovlivnit počasí kdekoliv na světě a také se to děje. Takové výrazné meteorologické jevy ovlivňují zejména severní polokouli Země. A svým způsobem se projevují i na území Karlovarského kraje, potažmo celé republiky. Počasí bude v následujících dnech více dynamické, než bychom mohli očekávat, to znamená více proměnlivé,“ upozorňuje klimatolog.  „Mohou se střídat dešťové srážky s jasnou oblohou, může zesilovat vítr, což jsme i v posledních dnech zaznamenali, a celkový ráz počasí bude nestálý. Dalo by se říci, že bude velmi aprílové, jako ho známe na jaře,“ informuje Rudolf Kovařík.

A jak dlouho může být počasí u nás nestabilní?

„To záleží na mnoha okolnostech. Ale zpravidla tyto jevy můžeme pociťovat tak čtrnáct dní, někdy i déle,“ dodává Rudolf Kovařík.

Je tak potřeba počítat s vícečetnými dešťovými přeháňkami a nárazovým větrem, který bude nejsilnější zejména v horských oblastech.

VID