Do Mariánských Lázní se vrací filmová klasika i experimenty

Mariánské Lázně hostí na přelomu srpna a září už druhý ročník Marienbad Film Festivalu. Zaměřuje se na experimentální filmy i filmovou klasiku. Festival doprovází řada koncertů, přednášek, výstav či divadelních představení. Šíří záběru tak zaujme filmové diváky i profesionály a kulturní nadšence. „Zájem o film se snažíme zvýšit i podporou filmového programu ve městě nově založeným Mobilním filmovým klubem, který láká fanoušky z regionu do našeho krásného města,” říká ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.www festival M. L. film na web

Letošní ročník festivalu se bude konat od 29. srpna do 2. září. Po loňském pilotním ročníku se program Marienbad Film Festivalu rozšíří. Sekce českého experimentálního a nezávislého filmu Theatre Electrique bude letos poprvé soutěžní. Nová sekce Cinema Excelsior letos zmapuje současný rakouský experimentální film.

Retrospektivní sekce nabídne zájemcům ucelenou kolekci českých avantgardních filmů z první poloviny 30. let, a to na unikátních filmových kopiích. Diváci uvidí také restaurované filmy Gustava Machatého Erotikon a Ze soboty na neděli. „Festival chce být mimo jiné prostorem pro setkávání filmařů, diskuze, výměnu zkušeností a znalostí v oblasti experimentálních filmů, proto počítá také s bohatým programem pro filmové profesionály,“ podotýká dramaturgyně festivalu Tereza Czesany Dvořáková.

Klasické filmy budou letos reprezentovat hollywoodské i evropské filmy z 50. a 60 let minulého století, které se budou promítat například v Městském divadle nebo Společenském domě Casino. Diváci si budou moci vybrat i z dalších čtyř festivalových sekcí, sekce Film in Film uvede filmy o filmu, Forum Marienbad mimo jiné představí zvukařský workshop Mikroport a v rámci zvláštního uvedení uvidí diváci zmíněné restaurované filmy Gustava Machatého. Společenským vrcholem festivalu bude jeho slavnostní zahájení a zakončení, během nichž diváci uvidí světovou premiéru restaurovaného snímku z 20. let o Mariánských Lázních a hollywoodské kultovní filmy Usměvavou tvář s Audrey Hepburn a Zpívání v dešti.

Marienbad Film Festival ale do lázeňského města přiveze nejen filmy, ale také výtvarné umění či hudbu. Doprovodnou výstavou festivalu bude letos miniretrospektiva Jana Steklíka nazvaná Steklej humor. Výběr z prací legendy výtvarné scény, neodmyslitelně spjaté s Křižovnickou školou čistého humoru bez vtipu, představí na 40 děl od konce 50. let 20. století po současnost.

Mariánskolázeňský spolek švihák opět zajistí hudební doprovodný program na Kolonádě Ferdinandova pramene. „Letos bude o něco bohatší díky hudebnímu magazínu Fullmoon, který se stal naším partnerem,” doplňuje Markéta Monsportová. Během šesti dnů tak v Mariánských Lázních vystoupí například Zvíře jménem Podzim, Houpací koně nebo Kill the Dandies!
Nedílnou součástí letošního programu jsou i workshopy pro rodiny s dětmi, přednášky a panelová diskuze.

Marienbad Film Festival se uskuteční díky podpoře Státního fondu kinematografie, Karlovarského kraje, města Mariánské Lázně, Rakouskému kulturnímu fóru, mecenášů a firem jako např. Léčebné Lázně, a.s., Smart–Con, s.r.o, Christo Group, s.r.o a entuziasmu a dobrovolné pomoci mnoha jednotlivců.