Bylinám na Vysoké požehnal otec Řehoř

Starou tradici oživili v kostele Narození svatého Jana Křtitele v obci Vysoká. Šlo o žehnání bylin. V den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie požehnal doneseným bylinám otec Řehoř z římskokatolické farnosti Mariánské Lázně. Tato akce se konala již podruhé.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3551219Na Vysoké požehnali bylinám

Tradice žehnání bylin je v současné době pozapomenutá tradice, která však postupně ožívá. Bývalo zvykem v den Nanebevzetí panny Marie, 15. srpna, žehnat bylinám i květinám. Rostliny se vázaly do svazků po sedmi, což mělo symbolizovat sedm bolestí Panny Marie.

Podle Katolického týdeníku je Panna Maria v církvi považována za nejkrásnější květ stvoření, jehož plodem je Kristus. Byliny jsou pak symbolem její pomoci, protože léčí tělo i duši.

„Žehnání bylin je velice starý zvyk, který k nám dorazil z Bavorska. Je známý už od 9. století. Udržoval se dlouhou dobu, až nakonec upadl v zapomnění. V poslední době, kdy vzrostl zájem o bylinky, došlo také k návratu tohoto zvyku,“ sdělila spoluorganizátorka akce Maria Pužejová. „Váže se kytička bylinek, vždy sedm anebo čtrnáct, jednoduše násobek sedmi. Mezi základní byliny patří máta, meduňka, saturejka, levandule, žebříček, měsíček a šalvěj. Mají se použít vždy byliny, které rostou přímo na zahrádce anebo v nejbližším okolí,“ vysvětlila Maria Pužejová.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3551219Na Vysoké požehnali bylinám

Kytice bylinek se následně pověsí v domě a ten má pak ochránit před nepřízní počasí, před bouřkou a podobně. Dříve je lidé  používali i při ochraně svého dobytka, aby se mu něco nestalo. A mnohdy se v dřívějších dobách přidával svazek bylin i k mrtvým do rakve.

„Myslím si, že žijeme nyní ve velmi rychlé době, která nám přináší obrovské vymoženosti, i velké pokroky v medicíně. Lidé však dnes opět spatřují sílu v bylinách, protože ačkoliv je současná medicína moderní, některé nemoci vyléčit nedokáže a tak se lidé vypravují pro bylinky. Ty se dají použít jako doplněk moderní medicíny anebo jako prevence nemocí. Ale bohužel nedokážou člověka vyléčit z těžkých nemocí,“ dodala Maria Pužejová.

Pro příchozí byla připravená také ochutnávka bylinných čajů.

VID