V Mariánských Lázních má od března začít fungovat pohotovost

Od 1. března by mohla začít sloužit obyvatelům z Mariánskolázeňska, ale i ze severního Tachovska lékařská pohotovostní služba přímo v Mariánských Lázních. Shodli se na tom zástupci Karlovarského a Plzeňského kraje, kteří o zřízení pohotovosti jednali s vedením společnosti Nemocnice Mariánské Lázně. Jednání inicioval náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Tato služba na Mariánskolázeňsku dlouhodobě chybí, proto velmi oceňuji, že jsme našli shodu se zástupci Plzeňského kraje, kteří mají zájem o to, aby se portfolio služeb rozšířilo i pro občany Tachovska. Vstřícně se k tomu staví i majitel společnosti Nemocnice Mariánské Lázně, která by provoz lékařské pohotovostní služby zajišťovala. Záměr ještě musí schválit Rada a Zastupitelstvo Karlovarského kraje a stejně tomu bude i v Plzeňském kraji,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Karlovarský kraj by částkou ve výši 1, 2 milionu korun podpořil zprovoznění lékařské pohotovostní služby, představitelé Plzeňského kraje mají především zájem zafinancovat stejnou částkou fungování chirurgické ambulance, která by ve všední dny i o víkendech byla otevřena do 21 hodin. „Považujeme předběžnou dohodu s Karlovarským krajem za velmi přínosnou, protože jednu třetinu pacientů v Mariánských Lázních tvoří občané z Tachovska. V minulém roce se Plzeňský kraj pokoušel vysoutěžit zajištění lékařské pohotovostní služby za 5, 2 milionu korun, nyní se naskýtá příležitost službu zajistit s nižšími náklady na základě smlouvy s Karlovarským krajem. S návrhem musí samozřejmě souhlasit Rada Plzeňského kraje a krajští zastupitelé,“ uvedla členka Rady Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

Jednatel společnosti Nemocnice Mariánské Lázně Zdeněk Kříž garantoval, že firma dokáže jak personálně zajistit provoz pohotovosti, tak poskytnout potřebné vybavení jako je rentgen nebo služby laboratoře.