Vánoční cukroví: s vanilkou, zázvorem i kakaem

Na pečení vánočního cukroví je právě nejvyšší čas, aby mělo čas na správné uležení a na svátečním stole skvěle chutnalo. Nejen tradiční vanilkové a kakaové, ale určitě stojí za to vyzkoušet třeba zázvorové. Jeho typická chuť i vůně bude jistě příjemným překvapením.

Zázvorové slepované cukroví

250 gramů hladké mouky

200 gramů cukru

1 vejce

1 žloutek

40 – 50 gramů másla

1 lžička jedlé sody

2 – 3 centimetry strouhaného zázvoru

Těsto řádně zpracujeme a necháme odležet do druhého dne. Poté na pomoučněném vále uděláme placku, ze které vykrajujeme různé tvary. Dáváme nejlépe na pečící papír a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů. Vychladlé slepujeme marmeládou.

Křehké vanilkové rohlíčky

150 gramů hladké mouky

100 gramů másla

20 gramů práškového cukru

50 gramů strouhaných ořechů

2 žloutky

1 vanilkový cukr

Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, které necháme minimálně hodinu v lednici odpočinout. Pak vytvarujeme malé rohlíčky, které pečeme pozvolna. Horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Kakaové ořechy

160 gramů hladké mouky

120 gramů másla

80 gramů cukru

30 gramů hořkého kakaa

1 vanilkový cukr

 

Všechny suroviny smícháme v hladké těsto, které ve slabé vrstvě plníme do formiček ve tvaru ořechů. Pečeme pozvolna ve vyhřáté troubě. Dva dny před Štědrým dnem plníme krémem.

Krém

2 celá vejce

60 gramů cukru

120 rozetřeného másla

Vejce vyšleháme s cukrem a dáme do vodní lázně a stále šleháme. Když krém zhoustne, odstavíme a mícháme do vychladnutí. Poté přidáme máslo a kakaové ořechy naplníme.