Knihovny zpříjemní pacientům pobyt v nemocnici

Pobyt na lůžku zpříjemní pacientům nemocnic v Chebu a Karlových Varech knihy. Díky spolupráci Karlovarské krajské nemocnice s Městskou knihovnou Cheb a Krajskou knihovnou Karlovy Vary od března míří do obou lůžkových zařízení pravidelné zásilky čtiva. Pacienti se navíc nemusí ani bát toho, že po propuštění do domácí péče přijdou o část příběhu. Knihy si totiž mohou vzít i s sebou domů.nemocnice a knihovna

„Chtěli bychom tím hlavně zpříjemnit pacientům čas, který tráví na lůžku,“ říká ředitel krajské knihovny Vratislav Emler. Do karlovarské nemocnice tak bude dvakrát týdně mířit zásilka knih převážně oddychových žánrů. O výběr konkrétních titulů se pak budou starat na základě dlouholetých zkušeností přímo zaměstnanci knihovny.

„Třídit se pak budou na dvě části. Na knihy pro oddělení dospělých a knihy pro děti,“ vysvětluje ředitel krajské knihovny s tím, že knihy, které zamíří do regálů na jednotlivé primariáty nemocnice, jsou často i zcela nové tituly. Navíc pacienti se ani nemusí bát, že v případě propuštění do domácího ošetření přijdou o část příběhu. „V takovém případě si prostě mohou knihu vzít s sebou domů. A zda ji vrátí zpět nebo si jí ponechají, to záleží jen na nich. My budeme rádi,“

Nemocnice pro knihy už vyčlenila potřebný prostor na jednotlivých odděleních. „Snažili jsme se vybírat místa dobře přístupná pro pacienty. Obvykle tak jsou knihovničky na chodbách nebo v dalších společných prostorách,“ vysvětluje Josef März, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice s tím, že pacientům upoutaným na lůžko pomůže s výběrem knih personál. Obsah knihovniček by se pak měl doplňovat a měnit dvakrát za měsíc.

Podle dostupných údajů jde zřejmě o jediný projekt svého druhu v České republice, kdy by došlo k propojení krajské a městské knihovny s nemocnicemi za účelem poskytování knih pacientům. Jeho cílem je umožnit takzvaný druhý život knih.

„Inspirovali jsme se v tomto směru podobnými projekty z Velké Británie,“ říká Emler. Do obou zařízení Karlovarské krajské nemocnice tak míří jak některé vyřazené knihy z fondů knihovny, tak knihy poskytnuté veřejností. Hlavním kritériem pro zařazení do nemocničních knihovniček je stav samotné knihy i kvalita jejího obsahu. Často tak jde o knihy zcela nové nebo jen minimálně čtené. Pacientům i zaměstnancům nemocnice pak jsou publikace k dispozici zcela zdarma.

„Z našeho pohledu je to navíc i možnost jak podpořit čtení. Mezi dětmi i dospělými se málo čte, přináší to problémy se slovní zásobou a porozuměním textu. Ale máme signály ze západní Evropy, že se lidé postupně vrací zpět k tištěné knize. Tak doufejme, že to podobně bude i u nás,“ dodává ředitel krajské knihovny.