Dlouhou dobu jsem se bránila přípravě domácích sušenek, připadalo mi to zbytečné – vždyť v obchodě si je člověk může snadno koupit. Ale po ochutnání kakaových ,,ježků“ u tety Aničky jsem neodolala a v neděli jsem se pustila do jejich přípravy. S radostí jsem zjistila, že všechny suroviny mám doma a pár pomocníků se také našlo.
Navážení a sesypání mi nedalo moc práce, ale vypracování těsta chtělo trochu fyzické zdatnosti, protože sušenky musí držet tvar, když je „proženeme“ masovým strojkem bez nože, ale s nástavcem na vánoční pečivo.
KAKAOVÉ SUŠENKY
380 g hladké mouky
250 g másla
100 g cukru
1 žloutek
2 lžíce kakaa
2 lžíce vody
Těsto z uvedených surovin pořádně vypracujeme a necháme asi hodinu odležet. Připravíme si masový strojek, na který přiděláme nástavec na strojkové cukroví. Sušenky (cca 3-4 cm dlouhé) pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme zvolna, spíše sušíme (cca 150 stupňů Celsia, cca 10 – 20 minut).