Proč upéct čokoládový dort s karamelovým krémem a oříšky? Protože je velmi chutný a jeho příprava zabere přibližně hodinu času.
Na přípravu budeme potřebovat „salko“, které dvě hodiny vaříme nejlépe den předem. Důležité je otevírat jej až po úplném vychladnutí. Existuje ale varianta již připraveného, zkaramelizovaného mléka „karamelo“, která se dá koupit běžně v obchodě.
Suroviny na čokoládový korpus:
½ hrnku cukru
¼ hrnku oleje
2 vejce
1 hrnek hladké mouky
½ hrnku vlažného mléka
2 lžíce hořkého kakaa
2lžíce mletých oříšků
Tuk na vymazání formy
V míse vyšleháme cukr, olej, kakao a vejce. Postupně přidáme mléko, ořechy a mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C po dobu cca 15 – 20 minut.
Krém:
½ plechovky zkaramelizovaného salka nebo karamela
½ másla
Při výrobě krému dáváme pozor na to, aby měly obě přísady stejnou teplotu. Jinak hrozí, že by se krém mohl srazit. Vyšleháme máslo do pěny a postupně vmícháváme zkaramelizované salko.
Hotovým krémem potřeme vychladlý korpus. Dáme na chvilku do lednice ztuhnout a poté polijeme hořkou čokoládou – není to ale nutné – a posypeme mletými oříšky.