Malé černé bobule s vysokým obsahem vitamínu C a charakteristickou vůní – to je černý rybíz. Jde o velice zdravé ovoce, které za poměrně málo péče poskytuje vysoký výnos plodů. Kde se u nás vzalo? A jak pěstovat a zpracovat? I na to se podíváme.
Historie
Historie pěstování černého rybízu sahá až do 14. století, původně jej lidé v Evropě využívali jako léčivku. K takovým účelům je vhodná celá rostlina. Jako ovoce se rybíz pěstuje od 15. století k nám se dostal pravděpodobně z Německa. Zajímavostí je, že původně vnímali lidé charakteristickou vůni rybízu jako zápach, až postupem času si k ní našli cestu. I dnes se ale najdou jedinci, kteří černý rybíz prostě nemohou ani cítit…
Rostlina
Rybíz černý je vytrvalý asi 1 – 1,5 metru vysoký keř. Na větvičkách vyrůstají ve střídavém postavení 3 – 5 laločnaté listy s pilovitým okrajem. Kvete v dubnu až v květnu, drobnými, zvonkovými žlutozelenými květy. Plody jsou černé bobule 5-10 mm velké, rostoucí v hroznech.
Vitamínová bomba
Rybízové plody jsou malou vitamínovou bombou. Ze všech odrůd rybízu má ten černý největší obsah vitamínu C. Jen 20 – 30 bobulí by mělo pokrýt naši denní dávku vitamínu C. Obsahuje i rutin (vitamín P), který blahodárně působí na náš cévní systém, najdeme v něm také niacin (B3), kyseliny pantothenové (B5), vitamíny, které jsou důležité pro naši nervovou soustavu, pro dobrou pleť a vlasy. Karoteny, které taktéž obsahuje, jsou významnými antioxidanty, dokáží nastartovat naši imunitu. Velmi dobrým pomocníkem je černý rybíz při léčbě chřipky, angín, zánětech dutin, kašli a dalších. Rybízový list i plod bývá součástí potoputných a urologických čajů. Do ovocných čajů bývá přidávána sušená bobule. Odvar z kořene černého rybízu pomáhá výrazně při zánětech jater.
Velmi dobré zdravotní účinky má také rybízová šťáva, sirupy, džemy, marmelády a také likéry, protože i po vaření si zachovává značné množství zdraví prospěšných látek. Nejúčinnější je ovšem v syrovém stavu.
Černý rybíz konzervujeme například zmražením, výrobou domácích šťáv, džemů a různých druhů želé. Vhodný je pro pečení moučníků, kde kyselost ovoce dodá osvěžující chuť.
Na černý rybíz by si ale měli dát pozor lidé, kteří trpí na překyselení žaludku.
A protože je sezóna černého rybízu v plném proudu, nesmí chybět pár receptů, jak s bobulemi naložit:
Rybízový koláč s kysanou smetanou
Budeme potřebovat:
200 gramů polohrubé mouky-cca 1 hrnek
100 gramů cukru – 1/2 hrnku
10 lžic oleje
½ hrnku mléka
2 vejce
½ prášku do pečiva
Tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy.
Náplň z kysané smetany:
500 gramů kysané smetany
250 gramů čerstvě šťávy z černého rybízu
Cukr podle chuti
9-10 plátků želatiny
Vejce, cukr a olej vyšleháme. Postupně přidáme ostatní suroviny, nalijeme do formy a dáme péct.
Po upečení a vychladnutí korpusu (nevyndaváme z formy!) si připravíme náplň. Do kysané smetany vmícháme čerstvou rybízovou šťávu a podle chuti osladíme. Nalijeme na dort a necháme přibližně dvě hodiny v ledničce ztuhnout. Poté si připravíme omytý černý rybíz, který nasypeme na dort. Připravíme si dortovou želatinu (500 ml), kterou nalijeme na dort. Dáme opět do lednice ztuhnout a po dvou hodinách podáváme. Kyselost rybízu dodá celému dezertu na svěžesti.
Šťáva z černého rybízu
1000 ml. čerstvé šťávy z černého rybízu
500 ml. převařené a vychladlé vody
1,8 kg cukru
1/5 lžičky kyseliny citronové
Čerstvý rybíz omyjeme, osušíme a dáme do odšťavovače. Nalijeme do většího hrnce, zahříváme a za stálého míchání rozpustíme cukr. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citronovou, jakmile se dostane šťáva k varu, sundáme ze sporáku. Sebereme všechnu pěnu, která se udělala na povrchu šťávy, a hned plníme do lahví, které důkladně zavřeme. Skladujeme v chladu. Může se stát, že se ze šťávy stane želé, to ale není žádná vada. Stačí protřepat nebo pomoct „kousku šťávy“ vidličkou, aby se rozpustil.
Rybízovo-grepová marmeláda
850 ml čerstvé (odšťavené) šťávy z černého rybízu
150 ml čerstvé grepové šťávy
1 kg cukru
1 želírovací přípravek
Čerstvě natrhaný rybíz a šlupek zbavený 1 velký grep dáme do odšťavovače. Odměříme si 1 litr ovocné šťávy a vmícháme cukr a želírovací přípravek (dle návodu daného přípravku). Přivedeme celou směs k varu a poté dáme ze sporáku. Plníme do předem připravených suchých skleniček, které obrátíme dnem vzhůru na 10 minut.
Dobrou chuť! 🙂