Jsou dobré na sladko, třeba s mákem, ale chutnají výborně také naslano do křupava opečené? Ano, jsou to škubánky, které svojí chutí vrátí mnohé do dětství. Na čas jsou nenáročné a dávají prostor pro experimentování s různými přísadami. Pro toho, kdo by měl chuť zavzpomínat, je tu recept.
Budeme potřebovat:
½ kilogramu brambor
12 – 140 gramů hrubé (polohrubé) mouky
Trocha soli
Na posypání:
mletý mák
moučkový cukr
máslo
Oškrabané, omyté a lehce osolené brambory uvaříme do měkka. Po uvaření necháme polovinu vody v bramborách a uděláme v nich několik děr. Ty zasypeme moukou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni necháme chvilku propařit. Poté je rozmícháme dohladka. Lžící namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme škubánky. Posypeme je mletým mákem, osladíme moučkovým cukrem a omastíme máslem.
Druhá možnost je ta, že místo vykrajování škubánků, uděláme placičky, které smažíme do křupava v horkém sádle. Moc dobré jsou jako příloha k masům, ale výborně chutnají i samotné se zeleninovým salátem