Cena benzínu dnes roste nad 40 Kč/l, letos poprvé

Cena ropy Brent dnes stoupá v pásmu nad úrovní 90 dolarů za barel. Bezprostředním důvodem je to, že Izrael slibuje odvetu Íránu za jeho víkendový útok raketami a drony.

Ilustrační foto Pixabay

Cena benzínu dnes roste nad 40 Kč/l, letos poprvé. Izrael slibuje odvetu Íránu a koruna oslabuje, takže řidiči se musí připravit na další zdražení pohonných hmot

Tel Aviv o odvetě hovoří navzdory tomu, že jej představitelé USA i EU vyzývají ke zdrženlivosti. Odplata v izraelském podání může dále vystupňovat napětí na Blízkém východě a ohrozit dodávky ropy odtamtud. Pročež právě její cena roste. Blízký východ zodpovídá za zhruba třetinu světových dodávek ropy.

K vzestupu cen ropy ovšem přispívá také to, že růst čínské ekonomiky letos v prvním čtvrtletí překonal očekávání. Čína představuje největšího dovozce ropy a v zásadě čím více hospodářsky poroste, tím více ropy zkonzumuje.  

Ropa navíc v současnosti zdražuje i přes posilující americký dolar. Americká měna je vůči koši světových měn, sestaveném agenturou Bloomberg, nyní nejsilnější od poloviny loňského listopadu. Běžně tomu přitom bývá tak, že silný dolar vyvolává tlak na pokles poptávky po ropě, a tedy na pokles její dolarové ceny. Ropa se v dolaru celosvětově obchoduje, takže čím je americká měna silnější, tím dražší ropa je pro velké čisté dovozce, třeba právě Čínu. Toto dovozci musí při silnějším dolaru zaplatit za barel více jednotek své měny, což je nutí poptávku tlumit.

V českých podmínkách se ovšem palčivost síly dolaru projevuje též. Koruna je nyní vůči dolaru nejslabší za celé období od listopadu 2022, jeden dolar se prodává za více než 23,80. Slabá koruna tedy prodražuje pohonné hmoty u českých čerpacích stanic ještě nad rámec zdražení, které způsobuje samotný popsaný růst dolarové ceny ropy.  V tomto týdnu tak benzín zdraží výrazněji nad úroveň 40 Kč/l, kterou dneškem překonává letos vůbec poprvé, přičemž nafta poroste k úrovni 39,50 Kč/l.

Pohonné hmoty jsou v Česku nejdražší od loňského října, ale i při dalším stupňování napětí na Blízkém východě se snadno dostanou na úrovně, kde naposledy byly v kritickém roce 2022.

Teherán totiž upozorňuje, že bude na případnou izraelskou odvetu také reagovat, a to ničivěji než o víkendu. Nelze v takovém případě vyloučit pohyb cen ropy Brent až nad hodnotu 100 dolarů za barel.

Lukáš Kovanda, Ph.D. – Hlavní ekonom Trinity Bank